Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali'nde bilirkişi heyeti belirlendi

Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali'nde bilirkişi heyeti belirlendi

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine sahip olan ve Büyük Ova kanunuyla koruma altında bulunan Çarşamba Ovası'nda, Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretim Ticaret A.Ş. tarafından kurularak işletilen ve hakkında yürütmeyi durdurma kararı alınan Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali'nde (BES) problemler devam ediyor.

Danıştay 6. Dairesi'nin Oltan ve Köleoğlu adlı enerji şirketinin Samsun 3. İdare Mahkemesi'nce 21 Eylül 2021'de verilen 'ÇED Gereklidir' kararının bozulmasını temyizen istemine olumlu yanıt vermesi üzerine, atanması kararı alınan yeni bilirkişi heyeti belirlendi.

Samsun 3. İdare Mahkemesi'nce verilen "Keşif ve Bilirkişi Ara Kararı"na istinaden yeni bilirkişi heyeti oluşturuldu. Yeni bilirkişi heyeti tarafından 25 Temmuz 2022 tarihi saat 11:00'de santralde yapılacak keşifte şu isimler yer alacak: Prof. Dr. Kamil Kaygusuz (Kimya Mühendisliği), Prof. Dr. Orhan Şen (Meteoroloji Mühendisliği) Prof. Dr. Kenan Barik (Ziraat Mühendisliği), Prof. Dr. Sabahattin Sıddık Cindoruk (Çevre Mühendisliği), Prof. Dr. Serkan Gül (Zooloji Anabilim Dalı - Fauna), Prof. Dr. Ömer Yüksek (İnşaat Mühendisi-Hidrolik), Prof. Dr. Mehmet Erkan Uzunhisarcıklı (BotanikAnabilim Dalı - Flora).

Çevre sağlığı açısından zararlı olup olmadığı yönündeki tartışmaları yılan hikayesine dönen santral hakkında yeni bir rapor hazırlayacak olan yeni bilirkişi heyeti için 45 günlük rapor süresi verildi.