Otomobile rekor zam bekleniyor

Otomobile rekor zam bekleniyor

Dolar 16 lirayı geride bırakırken, her kalemde zam bombardımanı devam ediyor. Sırada sıfır kilometre otomobil zamları var. 2'nci el fiyatlar da artacak

Dolar 16 lirayı aşarken, otomobil fiyatlarına peş peşe zam geliyor. Geçen hafta yüzde 3 ile yüzde 7 arasında değişen oranlarda kur zammını fiyatlara yansıtan firmalar şimdi de enflasyondaki artış kadar zam hazırlığında. Vergi dilimi değişen bazı modellerde fiyat artışı yüzde 10'u bulmuştu.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Dr. Altuğ Erciş, otomobil fiyatlarına yıl sonuna kadar asgari yüzde 20 zam geleceğini söyledi. Artan zamları eleştiren ve esnafın gerçekten artık zorlandığını ifade eden İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Odası Başkanı Zafer Dursun, "Her geçen gün rakamlar artıyor. Rakamlar vatandaşı zorluyor. Neredeyse kapatan esnafımız var. Halk için ise otomobil adeta lüks oldu. Diğer yandan belgesiz satış ise ülkeye ve piyasaya büyük zarar veriyor" dedi.

İkinci el araç ile ilgili en büyük sorunun kayıt dışı satış olduğunu belirten Dursun, alınan yetki belgelerinin hiçbir işe yaramadığını söyledi. Ayrıca geçtiğimiz yıl 4,5 milyon aracın el değiştirdiğini belirten Dursun, bu rakamın yarısının kayıt dışı olduğunu ve bu şekilde hem piyasanın hem vergilerle birlikte ülkenin zarar gördüğünü belirtti. Dursun, "Rakamların yüksekliği her geçen gün artıyor. Esnaf zorda, vatandaş zorda. En basit arabalar bile alınamıyor. Otomobil lüks oldu. Her kesim alamaz. 3 sene önce herkes alırken şimdi makas iyice daralıyor. Esnafında kaygısı çok. Kapatanlar dahi var. Yetki belgesinde düzgün bir adım atamadığı için herkesin araba satması sorunu var. Noter tıklı tıklım. Devletin kriterini yerine getiren esnaf zorlanıyor. Birde belgesiz satan kişi galericiyi kötülüyor, takır takır araba satıyorlar. Araba satışının önüne geçilemiyor. Yetki belgesi şu an adeta çöp. Yetki belgesi almayan daha çok satıyor. Piyasayı bozuyorlar. Fiyatları etkiliyorlar hatta vergi vermiyorlar. Merdiven altı bizim piyasamızı mahvediyor. Vatandaşın biri bana izleyeceği yolu soruyor, araba arıza yapmış. Danışacak kimsesi yok çünkü galeriden almamış. Profesyonel insanla alışveriş yaparsan garanti verir. Kayıt dışı ülkenin büyük kaybı oluyor. En son geçen yıl 4,5 milyon araç el değiştirmiş, bunun yarısı kayıt dışı. Vergiden kayıp yaşanıyor. Ülkemize ve piyasaya zarar veriyor" diye konuştu.

Haber: Rana Beyza Öztürk