Gelen gideni arattı! Hem pahalandı hem düzensiz

Gelen gideni arattı! Hem pahalandı hem düzensiz

TÜKODER Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Avukat Erhan Çankaya parkomat sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Samsun'un İlkadım ilçesi İstiklal Caddesi'ndeki (Çiftlik) parkomat uygulamasını Büyükşehir Belediyesi devralırken, yol üzerine park eden araç sürücülerine Anakent görevlileri el terminalleri aracılığı ile fiş kesiyor.

PARKTEK firması varken; 1 saatlik ücret 5 TL, 2 saatlik ücret 8 TL, 3 saatlik ücret 12 TL olarak ücretlendiriliyordu.

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Anakent devraldıktan sonra otopark ücretleri; 1 saatlik 10 TL, iki saat 15, 3 saat 20 TL, 5 saat 25 TL, 24 saat ise 40 TL oldu.

'SİSTEM BAŞTAN HATALI'

Bu sistemin kamu yararını düşünme konusunda çelişkili olduğunu ifade eden Av. Erhan Çankaya; ''Otopark ücreti alınan alanlar, insanların zaten tapulu arazilerinden kesilen bir paydan oluşuyor. Yollar, okul yerleri ve kamu hizmetine tahsis edilmiş yerler de bunun içinde yer alıyor. Bu sistem vatandaşın arsa paylarından kesilen yerleri, aslında tekrar yol parası olarak ücretlendirmiş oluyor. Eğer burada bir kamu yararı varsa, yapılan ücretlendirmeler çok fazla. Sistem baştan hatalı çünkü, vatandaştan aldığı yeri vatandaşa kiralamış oluyor'' açıklamasında bulundu.

 

Erhan Çankaya: 'Parkomat sistemi baştan hatalı!'

 

'TİCARİ AMAÇ OLMAMALI'

TÜKODER Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Av.Erhan Çankaya; ''Burada amaç ticari olmamalı, eğer kamu hizmeti ve yararı düşünülüyorsa, vatandaşlar belli bir eşitlikte park yerlerini kullanabilsin deniyorsa, bu ücretlerin de yükseltilmesini gerektirecek bir durum yoktu. Eğer kamu yararı varsa bu ücretler fahiş, amaç düzeni sağlamak ve mağduriyeti önlemek ise, ilk 1-2 saat ücretsiz olup, 3 saati direk 50 TL yapılsın ve kötüye kullananın önüne geçilsin. İşte o zaman kamu yararını kimse sorgulamaz'' şeklinde konuştu.

 

'KÖTÜYE KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR'

Başka alternatifler de olabileceğini belirten Erhan Çankaya; ''Hayatın olağan akışı içerisinde olan makul süre hesaplanır ve caddelere göre saat belirlemesi yapılabilir. Bu uygulamada ilk 2 saat ücretsiz olup, sonra 100 TL bile olsa sorgulanmaz. Çünkü amaç kötüye kullanımın önüne geçmek olur. Sistemin işleyişi ve parasal akışı, sistemin getirilme amacı ile çelişiyor'' dedi.

HABER:KÜBRA ÖKSÜZ