GERÇEK DIŞ GÜÇLERİ GÖRDÜNÜZ MÜ?

GERÇEK DIŞ GÜÇLERİ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Mustafa Bilik'in kaleminden...GERÇEK DIŞ GÜÇLERİ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Öncelikle savaşı lanetlemek istiyorum. Çocukların bombalarla, füzelerle öldürüldüğü bir kazanımı tasvip etmemiz mümkün olamaz. Zaten bu savaşın kaybedeni Putin ve Rusya'dır. İsterse Ukrayna'yı ele geçirsin, isterse komedyen denen Zelenski'yi yok etsin; Putin kaybetmiştir.

KGB'nin yıllar boyunca yetiştirdiği, 'poker suratlı' denilen ve 20 yıldır Rusya'da tam manasıyla iktidarı elinde tutan Putin, Ukrayna bataklığına saplanmıştır. Kaybettiği gerçeği ile orta ve uzun vadede de yüz yüze gelecektir.
Bunlar tabii uluslararası strateji uzmanlarının konusudur. O yüzden haddimi çok aşmadan kendi düşüncelerimi paylaşacağım sizlerle.

Hükümetler, iktidarlar fark etmeksizin ekonomi kötüye gittiğinde hep aynı cümleyi söyleriz; "Dış güçlerin işi!"
Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinden memnun olmayan ve bizim dış güçler diye tabir ettiğimiz ABD ve Avrupa bir dizi yaptırımı ortaya koydu.

SWIFT kısıtlamasının ardından çok kısa bir süre içerisinde Rus halkı ATM'lere akın ederek, uzun kuyruklar oluşturdu. Hal böyle olunca Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı.

1 Rus Rublesi 0,14 Türk lirası
0,0100 ABD Doları
0,0087 Euro oldu.

Yani Rusya'nın parası TL'den bile daha değersiz bir hale geldi. TL'nin de kimi Afrika ülkelerinin parasından daha değersiz olduğu göz önüne alınırsa, Rus parasının yolda bulsanız eğilip almaya değmeyecek bir hale geldiğini görürsünüz.

Sadece ihracat-ithalat değil, şahıs olarak da böyle? Diyelim Almanya'daki tanıdığınız para gönderecek ya da siz ona göndereceksiniz. Bu SWIFT sistemini kullanıyorsunuz. Türkiye'de bankalar arasında ya da kendi hesaplarınız arasında havale ve EFT kullanıyorsunuz. İş, uluslar arası düzeye geldiğinde, yani bir başka ülkeye para gönderimi yapacağınızda SWIFT sistemini kullanıyorsunuz. Rusya bu SWIFT sisteminin dışında artık.

Tıpkı Rus uçaklarının tamamının Avrupa, Kanada ve ABD gibi birçok ülkenin hava sahasının dışında bırakılması gibi.
AB, 26 Rus vatandaşına yaptırım uygulayacak. Yaptırım uygulanacak kişiler arasında tanınmış bazı oligarklar, gazeteciler, Kremlin Sözcüsü Peskov ve bazı bakanlar ile askeri yetkililer bulunuyor.

Bu oligarkları Türkçe'de anlatmak gerekirse; 5'li çete denilen holdinglerin başındaki isimleri düşünün. İşte onların Rusya'daki karşılığı. Gazeteciler denildiğinde Türkiye'de kimlerin buna karşılık geldiğini bilmek zor değil.
İşte bu kişilere de, yurt dışındaki tüm mal varlıklarına el konularak yaptırım uygulanıyor. Bu Putin'in üzerinde emin olun halkın ekonomik durumundan daha fazla baskı oluşturan bir gelişme.

Bizim 5'li holdingler ihale almaya devam ediyorlar. Sonra bu paraları istedikleri dış güçlerin ülkesine özel uçaklarıyla gidip bir güzel yiyorlar. Ruslarınkiler artık bunları yapmaktan mahrum.

Uzun lafın kısası; Türk Lirası değer kaybedip, mazot fiyatı uçtuğunda, marketlerde ucuz yağ kuyruğuna girdiğinizde ve elektrik faturalarınız canınızı yaktığında sadece ülkenizin ekonomisi kötüdür. Dış güçlerin işi olduğunda nelerin yaşanacağını Rusya'nın halinden anlarsınız. Dünyanın en büyük doğal kaynaklarına ve ekonomisine sahipken dış güçler paranızı pul ederler. Bunu da davul zurna ile ilan ederek yaparlar.

Yoksa Türkiye'nin durumunda sadece lideriniz ekonomi uzmanıdır.

Çocukların öldürülmediği ve yataklarına aç yatmadıkları bir dünya temennisi ile hoşca kalın.