Küba'da kanserin ilacı bulundu mu?

Küba'da kanserin ilacı bulundu mu?

Onkoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yasemin Kemal, kanser hastalığına ve tedavi yöntemlerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Onkoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yasemin Kemal, Samsun Son Haber'e özel açıklamalarda bulundu. 

Yasemin Kemal yaptığı açıklamada; ''Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalması gelişen bir hastalıktır ve bizde onkoloji bilimi olarak, kanser oluşumu tedavisiyle ilgileniyoruz. Kanser hangi organdan köken alıyorsa genellikle ona göre belirti verebilir'' dedi.


KANSER HASTALARINDA UYGULANAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Yasemin Kemal; ''Kanser hastalığında üç ana tedavi yöntemi var. Cerrahi tedavi, radyoterapi ve sistemik tedaviler. Sistemik tedavinin içerisinde de yine kemoterapi, akıllı ilaçlar ve immünoterapi var. Hastalığın nerden kaynaklandığı evresi ve yapısıyla alakalı kime ne uygunsa, o tedaviyi uyguluyoruz. Herkesin bir standart tedavisi yok'' açıklamasında bulundu.

AKILLI İLAÇ NEDİR?

Doç. Dr. Yasemin Kemal; ''Sağlıklı organlarımıza zarar vermeden sadece kanserli dokuyu hedef alan tedavilere, hedefe yönelik tedaviler ya da akıllı ilaç deniyor. Bunu da her hastaya uygulayamıyoruz'' şeklinde konuştu.

KANSER HASTALARİ KOVİD 19 AŞISI YAPTIRABİLİR Mİ?

Aşıya yönelik merak edilen soruları da yanıtlayan Kemal; ''Kanser hastaları Kovid -19 aşısı yaptırmalıdır. Hem daha riskli bir grup oldukları için hem de tedavilerin aşıya engel bir durumu yok. Aşı etkilidir ve kesinlikle yaptırabilirler.'' dedi.

ERKEKLER MEME KANSERİ OLABİLİR Mİ?

Yasemin Kemal; ''Çok nadir de olsa erkeklerde de hormonlara dayalı meme kanseri gelişebiliyor. Kadınlara olanlar çok düşük bir oran ama olabiliyor'' açıklamasında bulundu.

MEME KANSERİNDE CERRAHİ ÖNCESİ KEMOTERAPİ KİMLER İÇİN?

Merak edilen önemli konularından birini de yanıtlayan Doç. Dr. Yasemin Kemal; ''Bir kaç özel durumda cerrahi öncesi kemoterapi tedavisiyle başlanması gerekiyor. Kitle meme dışında koltuk altına da sirayet etmişse, cerrahiyle başlandığında koltuk altındaki lenf bezlerinin tamamı çıkarılacağı için sonrasında hasta kolunu kullanmakta sorun yaşayabilir. Bu nedenle hem koltuk altındaki lenfleri küçültmek ve yok etmek için hem de memedeki kitleyi küçültmek için hastanın yaşam kalitesini arttırmak için, cerrahi öncesi kemoterapi kullanıyoruz ve öneriyoruz'' şeklinde konuştu.

KÜBA'DA KANSERİN TEDAVİSİ VAR MI?

Yasemin Kemal; ''Küba'da kanserin tedavisi var gibi söylemler tabi ki doğru değil. Bana en çok sorulan sorulardan biri de Küba'ya gitsek tedavi olur muyuz? gibi soruyorlar oluyor. Aslında o bir çalışmadan kaynaklanıyor. Küba'da akciğer kanserine karşı bir aşı geliştirildi. Bu aşı dördüncü evre akciğer kanseri hastalarda, standart kemoterapiye göre biraz daha sağ kalımları ay bazında uzattığı tespit edildi. Bu nedenle de orada yaygın olarak kullanılıyor. Ama benim bahsettiğim İmmünoterapi bu aşıların çok daha gelişmişi, yani İmmünoterapilerle çok uzun yıllar sağ kalımlar sağlayabiliyoruz. KÜBA aşılarıyla böyle bir şey en azından bilimsel anlamda doğru değil'' dedi.

SAMSUN SON HABER