Doç. Dr. Recep Aktimur, Obezite ve Metabolik Cerrahi konusunda merak edilen soruları yanıtladı

Doç. Dr. Recep Aktimur, Obezite ve Metabolik Cerrahi konusunda merak edilen soruları yanıtladı

Obezite ve Metabolik Cerrahi Kliniği'nden Doç.Dr. Recep Aktimur Samsun Son Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

Doç.Dr. Recep Aktimur : ' Ameliyat hastalar için bir başlangıç, anahtar. Ameliyatla kilo verdirebiliriz ama ömür boyu zayıf kalmak bir hayat tarzı ve mentalite olayıdır'' dedi.

'TÜP MİDE, RİSKİ ÇOK DÜŞÜK BİR AMELİYAT'

Obezite cerrahisine dair geniş çaplı bilgi veren ve her fazla kilonun ameliyat gerektirmediğini belirten Recep Aktimur ; ''Bu tür ameliyatlar kişiye özel yapılması gereken ameliyatlardır ve biz de bunu yapıyoruz. Tüp mide ameliyatı obezite ameliyatlarından bir tanesidir. Bir hastanın bu ameliyatı olabilmesi için obezite ameliyatı kriterlerini karşılaması gerekir. Tüp mide ameliyatı sanıldığı kadar riskli bir ameliyat değildir. Bu ameliyatın riski safra kesesi ameliyatı kadardır'' şeklinde konuştu.

'MİDE BALONU GEÇİCİ KİLO VERDİRİR'

Mide balonu uygulamasına dair de bilgi veren Recep Aktimur ; ''Mide balonu bir ameliyat değildir. 5 -10 dakika arasında süren bir işlemdir. Bilimsel olarak kilo verdiriyor ama sorun şu, mide balonu 6 ile 12 ay arasında çıkartılmak zorunda ve çıkartıldığında mide formunu aynı şekilde koruduğu için insanlar hızlıca geri kilo alıyorlar. O yüzden ben hastalarıma mide balonu yapmıyorum'' dedi.

' MİDE BOTOKSU OBEZİTE TEDAVİSİNDE ETKİLİ DEĞİLDİR'

Recep Aktimur ; ''Mide botoksu uygulaması son zamanlarda çok fazla soruluyor. Botoks kaslarımızı geri döndürülebilir şekilde felç eden bir şey. Bunu mantıksal olarak mide içerisindeki kaslara yaptığımızı düşünürsek iştah geçici bir şekilde azaltılabilir mi diye düşünülmüş ama mide botoksunun obezite tedavisinde etkili bir yöntem olmadığı bilimsel olarak ispat edilmiş. Yani bu işlem örneğin yüz kişiden 10 kişi için işe yarıyorsa biz bunu obezite tedavisinde kullanabiliriz diyemeyiz. Ben kendi pratiğimde yapmıyorum. Yine mide balonu gibi başarısı yüksek olmayan bir işlemi de kendi adım üzerinden uygulamıyorum'' açıklamasında bulundu.

'AMELİYAT SADECE GEREKTİĞİ ZAMAN YAPILMALI'

Recep Aktimur ; ''Son dönemlerde oldukça gündemde olan Seren Serengil olayı var ve bana da çok fazla sorulan sorular arasında. Tüp mide ameliyatının misyonu zayıflatmaktır. Ömür boyu zayıf kalmayı sağlayamaz. Yeme düzenimiz bozuksa 5 ameliyat daha yapsak fark etmeyecektir. Bu olguda ameliyat sonrası tekrar kilo almış birine yapılan ikinci ameliyatta sorunlar yaşanmış olduğunu düşünüyorum. O yüzden ameliyatlar sadece deneyimli cerrah tarafından, doğru kişiye ve doğru zamanda yapılmalı. Hiçbir ameliyatta sınırsız ve sonsuz başarı mümkün değildir.'' şeklinde konuştu.

'MS HASTALARI AMELİYAT OLABİLİR'

Aktimur ; ''MS hastalarını farklı gruba ayırabiliriz yani çok ciddi sıkıntı yaşayan da var, ben tanı aldım ama çok da bir şey hissetmiyorum diyen bir kitle var. MS hastalarını ameliyat ediyoruz ama nörolog kontrolünde ve öneri alarak ağır pozisyonda değilse ameliyatı gerçekleştiriyoruz ve şimdiye kadar da ettiğimiz hastalar oldu'' dedi.