Otomobil fiyatlarında ÖTV indirimi bombası!

Otomobil fiyatlarında ÖTV indirimi bombası!

Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana otomobil fiyatlarının adeta freni patlamış ve listeler inanılmaz bir hal almaya başlamıştı. Yaşanan bu fiyat artışlarıyla birlikte gözler ÖTV indirimine çevrilmiş durumda. Ayrıntıları sizler için araştırdık.

Döviz kurlarındaki sert artışlar ve tüm dünya genelinde devam eden çip krizi sonrasında fiyatlar bir hayli yükselmişti. Artışın en önemli nedenleri bu iki ana başlık olmuştu.

Dolar kuru 18 TL’yi aşmış ve çok geçmeden otomobil fiyatları peş peşe listeler yayımlayarak fiyatlara zam yapma kararı almıştı.

Ancak dolar kurunun yükselmesi çok uzun sürmedi ve kur bazında 11 TL’ye kadar geriledi.

Bu hareketli gelişmeler yaşanırken çoğu marka da sıfır otomobil fiyatlarında indirime giderek yüzleri güldürmeyi başarmıştı. Ancak şu anda en düşük ÖTV diliminde yalnızca birkaç otomobil kaldı.

Peki yakın dönemde otomobil fiyatlarında yeni bir ÖTV düzenlemesi daha gelecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Hatırlanacağı üzere kısa süre önce ÖTV matrahlarında bir düzenleme yapılmış ve fiyatlar düşmüştü.

Fakat bu düşüş kısa sürdü. Çünkü kurlardaki yükseliş fiyatların ateşini arttırınca, ÖTV diliminde alt seviyeye geçen otomobiller, tekrardan bir üst seviyeye çıkmıştı.

Bu şartlarda, en alt dilimde yer alan otomobillerin sayısını arttırmak için ÖTV indirimi ya da ÖTV düzenlemesi gelmesi zorunlu bir hal aldı.

Fakat şu anda böyle bir indirim çok da olası görünmüyor. Keza bu konuda en yetkili isim olan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de aynı düşünüyor.

Bakan Nureddin Nebati konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV'yi niye indirelim?”

Aslında Bakan Nebati’nin bu konuda haksız olmadığını söyleyebiliriz.

Çünkü ciddi anlamda sıfır otomobil tarafında satış patlaması var. Öyle ki bayiler otomobil yetiştiremiyorlar.

Açıkçası bu gelişmelerin ardından otomobil fiyatlarında ÖTV indirimine gidilmesi de çok beklenen bir durum değil.