İNMEMİŞ TESTİS TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİR

İNMEMİŞ TESTİS TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİR

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı  Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne önemli açıklamalarda bulundu.

İnmemiş testisin zamanında doğan bebeklerde %4 sıklıkta görüldüğünü, prematüre bebeklerde ise bu sıklığın %30'a kadar çıktığını belirten, VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı  Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne, “Yeni doğan bebekte torbada yer almayan testisin % 70'i 1 yaşında torbalara inmektedir. İnmemiş testisin %15'inde ailede inmemiş testis hikayesi mevcuttur. İnmemiş testisli olguların % 80'i tek taraflı ve sağ taraflıdır. İki taraflı görülme sıklığı % 15’dir” dedi.

İnmemiş testisin, çocuklarda testisin torbalarda bulunmadığını çoğunlukla kasık bölgesinde ya da karın içinde yer aldığını ifade eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nden Op. Dr. Ayşe Bahar Edirne, çocuklarda inmemiş testis konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

 

PREMATÜRE BEBEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR

İnmemiş testisin zamanında doğan bebeklerde %4 sıklıkta görüldüğünü, prematüre bebeklerde ise bu sıklığın %30'a kadar çıktığına dikkat çeken Op. Dr. Edirne, şu bilgileri paylaştı:

“Yeni doğan bebekte torbada yer almayan testisin % 70'i 1 yaşında torbalara inmektedir. İnmemiş testisin %15'inde ailede inmemiş testis hikayesi mevcuttur. İnmemiş testisli olguların % 80'i tek taraflı ve sağ taraflıdır. İki taraflı görülme sıklığı % 15’dir. Testisin torbalara inişi anne karnında 6. aydan itibaren başlar, doğduktan sonra 6 aylık olana kadar devam eder. Gerçekten inmemiş testisi olan bir çocuğun testisinin inmesi 6 aydan sonra beklenmez”

İNMEMİŞ TESTİS NE ZAMAN AMELİYAT EDİLMELİDİR?

İnmemiş testisin bebeklerde en erken 6 ay en geç 2 yaşına kadar ameliyat edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Edirne, “Testisler torbaya inmezse vücut içinde daha sıcak bir ortamda kalır ve erkek üreme hücreleri gerektiği gibi gelişimini tamamlayamaz ve kısırlığa sebep olmaktadır. Kanserleşme riski oluşmaktadır. Acil ameliyat gerektiren testis torsiyonu dediğimiz testisin dönmesine ve dolaşımının boğularak ölmesine sebep olabilecek hastalık oluşabilmektedir” diye konuştu.

İNMEMİŞ TESTİS AMELİYAT PLANI NASIL YAPILIR?

Her bebeğin 6 aylık olduğunda mutlaka çocuk cerrahisi tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Edirne, “ Bebekler inmemiş testis tanısı aldıysa elektif şartlarda günü birlik bir ameliyat planı oluşturularak ameliyatı gerçekleştirilmelidir. İnmemiş testis nedeniyle ameliyat olan çocuklar yılda bir testisleri açısından muayene edilmelidir” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.