Yeşil dolar olarak güzel ağaç olarak değil

Yeşil dolar olarak güzel ağaç olarak değil

Mustafa Bilik'in kaleminden... 'Yeşil dolar olarak güzel ağaç olarak değil'

Samsun kent merkezinden Dereköy’e kadar olan 40 kilometrelik sahil şeridi ve doğal plajlar Samsun’un en değerli doğal varlığı.
Kumu paha biçilemez güzellikte.
Bu nedenle Atakum’daki deniz ve kumun cazibesi bu ilçenin daha hızlı gelişmesine, yeni kimlikler kazanmasına olumlu katkılar sunduğunu görüyoruz.
Fakat Samsun eskiden gelen sorunlar nedeniyle deniz kenti olmakta geç kaldı.
Eskiden şairler, sanatçılar Samsun’u "mavi ve yeşil" olarak iki kelime ile ifade ederlermiş. Dolgu alanlarıyla kent, mavi’den uzaklaştırılmış, yapılaşma nedeniyle yeşil zaten ortadan kaldırılmış. Güzel bir kıyı kenti olan Samsun, liman ve sonrasında yapılan dolgular ve uygulamalarla kıyı kenti olma karakteristiğini önemli ölçüde kaybetmiş.
Yusuf Ziya Yılmaz ise Samsun’u elinden geldiği kadar denizle buluşturan birisi oldu.
Samsun Liman içi 50 yıl boyunca atıkların toplandığı bir havuzdu. Lağım kokusu nedeniyle denize inmek istemezdiniz. Yusuf Ziya Yılmaz döneminde 2 senelik bir çalışma ile burası temizlenerek Samsun halkı deniz ile barıştırıldı.
O’nun döneminde Samsun sahilleri mavi bayrak aldı.
Ama aynı Yusuf Ziya Yılmaz’ın ‘Ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket ederek hayata geçirdiği Kurupelit Marina Samsun’a ihanetti.
Kurupelit Marina ve Yat Limanı’nın kıyı akıntı düzenini değiştirmesi, rip akıntılarını artırmaya ve kıyı boyunca devam eden malzeme göçünü etkileyerek yeni birikme ve aşınım alanları oluşturması sonucu tam bir yıkım yaşandı bölgede.
Şimdi benzer hataları Mustafa Demir yapıyor. Yazımı uzatmamak adına geçmiştekileri yazmıyorum. Yoksa bu yazı bitmez.
Yetmedi şimdi de Atakum Güzelyalı sahili kumsalına taş dökmeye başladı. Allah’tan vatandaşımızda çevre bilinci var da iş makinelerinin önüne geçerek durdurdular.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Ahmet Bayır vatandaşların tepkisi oluşunca bölgeye geldi. Burada vatandaşları sakinleştirmeye çalışırken şu bomba ifadeyi kullandı; “Her yer kum olmayacak. Bazı bölgeler taş olmak zorunda”
Ben bu kadar haklı bir adam görmedim. Öyle ya her yer yeşil olur mu? Bazı yerler de beton olmak zorunda.
Sonuçta yeşil dolar olarak güzel ağaç olarak değil.
Her yer mis gibi altın gibi kum olur mu? O kumun üzeri taş doldurulacak ki altın gibi kumlar gerçek altınlara dönüşsün.
Sahilde yapılan çalışmayla ilgili projeyi görmek isteyen vatandaşlara Bayır bir cevap veremedi. Nasıl versin Mustafa Demir’in aklında kim bilir ne var? Adamcağız nereden bilecek.