Rinoplasti hakkında 7 soru

Rinoplasti hakkında 7 soru

OMÜ ve VM Medical Park Samsun KBB ve Estetik Doktoru, Doç. Dr Özgür Kemal, Burun estetiği (Rinoplasti) hakkında sık sorulan soruları 7 soruyu cevapladı.

  1. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında ne kadar morarma ve şişlik oluşur? Ne zaman geçer?
    Cilt yapınıza, burnun durumuna ve ameliyatın şekline göre değişik miktarlarda morarma ve şişlik oluşabilir. Morarma sıklıkla 7-10 gün içinde geçmekle birlikte, tam geçmesi nadiren bir aya kadar uzar. Şişlik ise daha yavaş geriler, çoğu zaman bir ay içinde büyük miktarda geriler. Fakat burnun tam olarak ödemden kurtulması altı ayı bulur.
  2. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında morarma ve şişliğin az olması için ne yapabilirim?
    Ameliyattan sonra buz uygulamak, baş yüksek yatmak ve doktorunuzun önerilerine uymak ödemin azalmasına katkı sağlayacaktır.
  3. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında, ne zaman burnumu sümkürebilirim?
    Ameliyattan sonra en az bir hafta burnunuzu sümkürmeyin, ideali bir-iki ay dikkatli sümkürmektir. Sümkürmek yerine burun yıkama sularını (serum fizyolojik veya okyanus suyu) kullanın.
  4. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında, ne kadar burun akıntım olur?
    İlk birkaç gün yoğun olmak üzere, bir haftaya kadar burun akıntısı ve hafif kanama olabilir.
  5. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında, ne zaman spora başlayabilirim?
    Temas içeren sporlar travma riski taşır ve birkaç ay uzak durulmalıdır. Temas içermeyen sporlara15-20 günden sonra başlamak mükündür.
  6. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında, burunda ki tıkanıklık ve dolgunluk hissi ne zaman geriler?
    Burun ameliyatlarında, burnun dışı gibi, içinde de şişlik meydana gelir. Bu şişliğin inmesi ile yapılan cerrahiye göre 15-30 gün içerisinde burun dolgunluğu ve tıkanıklığı azalır ve geçer.
  7. Burun estetiği (Rinoplasti) sonrasında, ne zaman işe veya okula dönebilirim?
    İşe veya okula dönme zamanlaması, rinoplasti ameliyatının kapsamına ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte, ideal olarak 10 gün ile 20 gün arasında değişmektedir. Hastaların büyük kısmı 10 günde işine dönebilir. Burada önemli bir nokta hastanın işidir. Ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerde, işe dönüş daha yavaş olurken, masa başı işlerde, işe dönüş daha hızlı ve kolay olmaktadır.