Kadınlar erkeklerin kararlarına uymadıkları için öldürülüyor

Kadınlar erkeklerin kararlarına uymadıkları için öldürülüyor

Mustafa Bilik'in kaleminden...Kadınlar erkeklerin kararlarına uymadıkları için öldürülüyor

Samsun 'un Terme ilçesi Emiryusuf Mahallesi'nde bir süredir kuzeni E.A. (16) ile evlenmek isteyen Erkan A. (41) istediği olmayınca kuzeninin evini silahla basıp dehşet saçtı.

Eve zorla giren Erkan A., yengesi Hacer A. ve kuzeni E.A.'yı yanında getirdiği tabancayı ateşleyerek vurdu. Hacer A. olay yerinde hayatını kaybederken, 16 yaşındaki E.A. ise merminin kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.

Namus cinayetleri ülkemizde geçmişten beri şiddetin en ağır biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir şiddet biçimi olarak namus cinayetlerinin ardından son yıllarda kendisinden boşanmak isteyen kadınları öldüren cani kocalar artık her akşam ana haber bültenlerinde boy gösteriyor. Kısacası kadına yönelik ayrımcılığın en ölümcül biçimi olan “kadının yaşam hakkının ihlali” içinde bulunduğumuz toplumun en acı gerçeklerinden birisi haline geldi.

Birleşmiş Milletler kadın verilerine göre dünya genelinde kadınların en az yüzde 35’inin hayatlarında bir defa yakınlarının fiziksel veya cinsel; yakını olmayanların ise cinsel şiddetine maruz kaldığı tahmin ediliyor. Bu tahminî orana cinsel taciz vakaları dahil değil.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu', 2020 yılında açıkladığı rapora göre, Türkiye'de yılda 300 kadın öldürülürken, 171 kadının ölümü de 'şüpheli' olarak kayıtlara geçti.