Bir Metin Lokumcu Vardı

Bir Metin Lokumcu Vardı

Mustafa Bilik'in kaleminden...Bir Metin Lokumcu Vardı

2011'in 31 Mayıs'ı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyası için Hopa’da, miting yapacaktı. Başbakan'ın kentlerine geleceğini öğrenen Hopalıların da söyleyecek sözleri vardı. HES’ler, çaya konan kota ve başka sorunlar…

Fakat polis Hopalılara hiç de nazik davranmadı. "Siz misiniz geleceğin asrın lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirecek olanlar" diyerek ver etti biber gazını. Gün boyu o kadar çok gaz kullanıldı ki Hopa’da, kaymakam bir gün sonra "Gaz stoklarının bittiğini" açıklayacaktı.

Hopalı ÖğretmenMetin Lokumcu da oradaydı. “Yeter be yeter artık!” diye bağırıyor, sonra ellerini arkadan bağlayıp “Haydi al götür beni, al götür kurtar memleketi” diyordu polise… Yoğun gaza daha fazla dayanamadı Lokumcu, fenalaştı. Meydanda bekleyen ambulansa doğru götürülürken, ambulansın altına yeniden gaz atıldı. Durumu iyice ağırlaşan Metin Lokumcu, Hopa Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Artvin'in Hopa ilçesinde yapacağı miting öncesi protestolarda polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşıp hayatını kaybeden ve HES'lere karşı mücadele eden emekli öğretmen Metin Lokumcu henüz 54 yaşındaydı.

Lokumcu'nun ölümü üzerine Trabzon Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan ön otopsi raporunda "biber gazı ve heyecanın tetiklemesi sonucu gerçekleşen kalp krizine bağlı ölüm" tanısı kondu.

Dönemin TTB 2. Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özdemir Aktan Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'nin hazırladığı raporun aksine Lokumcu'nun ölüme neden olacak düzeyde bir kalp ya da akciğer hastalığı bulunmadığını ve kendisinde olan bir hastalıktan ötürü ölmediğini söyledi. Yapılan incelemelere göre Lokumcu'nun gerçek ölüm nedeninin biber gazına maruz kalma olduğunu açıkladı.

Dönemin başbakanı ve şimdinin Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Lokumcu'nun ölümüne ilişikin; " Bir tanesi kalp krizi geçirerek, kimliğini bilmiyorum. Çok da üzerinde durmaya gerek görmüyorum. Kalp krizi geçirerek ölmüş" demişti.

Hatta Hopa olayları sonrası konuşan Erdoğan, “Ben Hopa’ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa’ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş” diyecekti.

Aynı Erdoğan dün Devlet Başkanı olarak Kastamonu'da 36 Sinop'ta 7 kişinin sel nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Tam da bunu söylemişti Metin Lokumcu. HES'lerle savaşırken biber gazları ile ölürken; "Doğaya dokunmayın. İntikam alır" dedi. Anlamadılar.


Dün Metin Lokumcu'yu Çok da üzerinde durmaya gerek görmeyenler bugün kaybedilen 27 canı da yarın unutacaklardır.

Kastamonu ve Sinop'ta çarpık kentleşme, ranta dayalı imar politikaları ve HES’ler bir doğa olayını daha afete dönüştürürken Hükümetimiz de üzerine düşeni yaptı ve her afette olduğu gibi yeniden İBAN verdi.