Samsun'da müsilaj tehlikesi var mı?

Samsun'da müsilaj tehlikesi var mı?

Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin neredeyse tamamında görülen müsilaj (deniz salyası ) konusunda Karadeniz için de tehlike çanları mı çalıyor sorusu gündeme geldi. Peki Samsun'da müsilaj tehlikesi var mı?

Samsun- Sinop Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birlik BaşkanıOsman Parlak, ‘’Samsun ve Karadeniz için böyle bir tehlike yok’’ açıklamasında bulundu. 

SAMSUN’DA MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) TEHLİKESİ OLUR MU?

Osman Parlak  yaptığı açıklamada; ‘’Marmara Denizi'ndeki kirliğin temel nedeni, oradaki yoğun nüfusun atıklarının uzun yıllar boyunca oraya arıtılmadan boca edilmesidir.  Bu yeni bir olay değildi. Çok uzun zamandır meydana gelen bir olaydır. Aynı zaman da suların ısınması yani küresel ısınmayla da birleşince böyle bir olay meydana geldi ama Karadeniz ve Samsun için böyle bir tehlike söz konusu değil. Perşembe veFatsa civarlarında çok küçük bir şey görüldü ama bu da müsilaj mıdır, değil midir belli değil. İnsanlar çok ilgi duydukları için böyle şeyler yapmış olabilirler.Karadeniz'in geleceğinde ben böyle bir şey görmüyorum ama Marmara’da bu tehlike hala devam ediyor. Muhtemelen bir müddet daha devam edecektir. İleri derecede biyolojik arıtmalar olmadan denize ya da başka yerlere boca edilecek her şey kirlilik yapar ve denizleri yok etmek gibi sonuçlar doğurur’’ dedi.

MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) NEDİR? 

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

SAMSUN SON HABER