Z kuşağı ve şeffaflık

Z kuşağı ve şeffaflık

Samsun Son Haber Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Bilik'in kaleminden, 'Z kuşağı ve şeffaflık'

Türkiye'de hiç olmadığı kadar 90'ların sonu veya 2000 sonrasında doğan Z kuşağı konuşuluyor.


Teknolojinin kucağına doğan nesil olarak nitelendirilen Z kuşağının önümüzdeki seçimlerde belirleyici olacağı biliniyor.

Z kuşağının iktidarına doğduğu AK Parti başta olmak üzere tüm siyasi partiler de bu gerçeğin farkında ve yol haritalarını Z kuşağını etkilemek üzere kuruyorlar.

AK Partili Mustafa Şen, Nisan ayında yapılan son araştırmaya göre partilerinin oy oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, yapılan seçim anketlerine göre, Z kuşağının yüzde 33'ünün AK Parti'ye oy verdiğini, bunun da CHP seçmeninin ortalamasından 10 puan fazla olduğunu söyledi.

Kısacası tüm siyasi partiler, Türkiye'de 2023 yılında yapılacak seçimlerde Z kuşağına mensup 7 milyon gencin oy kullanacağının farkında.

Ama koca koca siyasi partilerin parti programlarını Z kuşağına yöneltmesine karşılık bir adam çıktı Youtube'da 7 tane video çekti. 50 milyon izlenme aldı. 1 günde Twitter hesabına 250 bin yeni takipçi geldi. Her söylediği her yazdığı Z kuşağı tarafından merakla takip ediliyor. Birinin çıkıp Z kuşağını nasıl bu denli etkilediği ve Türkiye gündemini sadece 7 video ile alt üst ettiği konusu başlı başına ciddi bir araştırma gerektiriyor. Ben sosyolog değilim elbette. O nedenle köşemde kendi gözlemlerimi yazacağım. Z kuşağının asıl ilgisini çeken bence başkaldırı. Öyle ya karşılarında kendisine zulüm yapıldığını anlatarak sosyal medyadan isyan etmiş birisi var. Üstelik bu kişi bir mafya babası.

İhanet, ihtiras, entrika, çatışma, mizah hepsi var, üstelik senaryo değil. Z kuşağı daha ne istesin. Temelinde isyan olan kuşak yapıştı tabi ekran karşısına.

Z Kuşağı üyeleri çocukluktan beri dijital teknoloji kullandığından internet ve sosyal medyada rahat tavırlarıyla öne çıkıyorlar. Yani Z kuşağı için medya sansürü, TV kanallarında oluşturulmaya çalışılan algı yönetimi gibi konuların hiç bir önemi yok.