WhatsApp, gizlilik sözleşmesiyle ilgili yeni açıklama yaptı

WhatsApp, gizlilik sözleşmesiyle ilgili yeni açıklama yaptı

Kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki toplayan WhatsApp'ın zorunlu yeni sözleşmesi için verdiği süre bugün sona erdi. Konuyla ilgili WhatsApp'tan 'hesabınızı silmeyeceğiz' açıklaması geldi.

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki toplayan yeni WhatsApp gizlilik sözleşmesiyle, Facebook ile hiç olmadığı kadar kapsamlı kişisel veri paylaşımı başlıyor.

Üstelik gizlilik sözleşmesi onay süreci kullanıcılara bir dayatma olarak sunuluyor.

Kullanıcılara reddetme seçeneği sunulmazken, yeni gizlilik sözleşmesini onaylamayanlar kademeli olarak başlayacak kısıtlamalarla uygulamayı kullanamayacak.

8 ŞUBAT’TAN 15 MAYIS’A ALMIŞLARDI
Konunun büyük tepki toplamasıyla birlikte birlikte Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında re’sen soruşturma başlatmıştı.

WhatsApp ise geri adım atmayarak; ilk olarak 8 Şubat’ta başlaması planlanan kısıtlamalara, kullanıcılarına yenilenen gizlilik sözleşmedeki değişimleri daha iyi anlatabilme gerekçesiyle 15 Mayıs tarihinde başlayacağını açıklamıştı.

'KISITLAMALAR KADEMELİ OLARKA GELECEK' İDDİASI
Bugünden itibaren başlayacak kısıtlama sürecinde ilk etapta büyük değişimler olması beklenmiyor.

Yani yeni sözleşmeyi onaylamayanlar için hesap engelleme gibi büyük adımlar atılmazken kullanıcılar sosyal medya uygulamasını normal kullanmaya devam edebilecek.

Ancak ilerleyen süreçte büyük kısıtlamalar gelecek.

Resmi açıklamalara göre kısıtlamalar farklı kullanıcılar için kademeli olarak başlayacak. İlk etapta gizlilik sözleşmesinin onaylanması için tüm kullanıcılara bir bildirim gönderilecek.

Ardından bu bildirim, onaylamayanlar için sabit olarak kalacak.

REDDEDEN KULLANAMAYACAK
İlk kısıtlama sözleşmeyi onaylamayanların sohbet ve kişi listelerine erişimlerinin kapatılması olacak. Yani mesaj veya çağrı alabilecek ancak sohbet veya kişi listelerine ulaşılamayacak.

Gelecek günlerde ise gizlilik sözleşmesi onaylanmadığı taktirde yeni sözleşmeyi kabul etmeyenler mesaj gönderemeyecek, sesli veya görüntülü çağrı yapamayacak.

Sözleşmeyi reddetme seçeneği bulunmazken, verilecek bir ret kararında ise WhatsApp kullanılmayacak.

WHATSAPP'TAN AÇIKLAMA GELDİ
İddialar bu yöndeyken, Whatsapp'tan da bir son dakika açıklaması geldi.

WhatsApp, gizlilik ilkesi ve hizmet şartlarındaki güncellemenin yürürlüğe girdiği 15 Mayıs'ta, "kişisel mesajlarınızı göremiyoruz" ve "hesabınızı silmeyeceğiz" paylaşımında bulundu.

WhatsApp'ın Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Hayır, kişisel mesajlarınızı göremiyoruz. Hayır, hesabınızı silmeyeceğiz. Evet, istediğiniz zaman kabul edebilirsiniz." ifadeleri kullanıldı.

BİRÇOK KULLANICISINI KAPTIRDI
WhatsApp'ın, kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını duyurması ve kullanıcıları bunu kabul etmeye mecbur bırakması, oldukça sert tepkileri de beraberinde getirmişti.

Milyonlarca kullanıcı, yine WhatsApp'tan ayrılarak Telegram ve Signal gibi diğer anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelmişti.

WhatsApp, Türkiye'de de çok sayıda kullanıcısını, başta BiP olmak üzere diğer mesajlaşma uygulamalarına kaptırmıştı.