ADİLE NAŞİT'E KIZABİLİR MİSİNİZ ?

ADİLE NAŞİT'E KIZABİLİR MİSİNİZ ?

Av. Tufan Akcagöz'ün kaleminden...ADİLE NAŞİT'E KIZABİLİR MİSİNİZ ?

Sözde Ermeni soykırımı, bir emperyalist yalan ve diaspora uydurmasıdır. Bugün, uluslarası bir platformda konuyu tartışmaktan kaçan Ermenistan devletinin bu tutumu, muğlâk durumdan yararlanma düşüncesinden kaynaklanır. Yer yer kabul gören tezlerinden de anlaşılmaktadır ki, fikirleri karşılık bulmuştur.

Yüz yıl öncesinde yaşanan bir olaya, sadece bir tarafın iddialarını temel alarak kesin bir sonuç atfetmek, en basit ifadeyle insafsızlıktır. Savaşlar kötüdür. Devletlerin tarihi, maalesef kan ve göz yaşı ile doludur. 1915 tehciri de, Osmanlı tebaası olan kimi masum Ermeniler için dram dolu yılları beraberinde getirmiştir. Bu doğrudur. Ancak, Rus üniforması giyip, birlikte yaşadığı masum halka silah çeken, onları katleden, çeteleşen Ermenilerin varlığını görmezden gelerek muhaceret sürecini objektif olarak tahlil edemeyiz.

Osmanlı hükümeti, sorunun hallini tehcirde, yani bir nevi sürgüne göndermede bulmuştur. Bu karar, doğru muydu, yanlış mıydı? Bunu bağımsız tarihçiler masaya yatırabilir. Ancak, konuyu siyaset malzemesi yapmak, çok uzun yıllardır fakruzaruret içinde yaşayan Ermenistan halkına da bir yarar sağlamış değildir. Ermenistan'ın aktif Gürcistan kapısından başka dışarıya açılacağı bir yolu yok. Halbuki tam tersi olsa, bugün bölgede güçlü bir devlet olabilir, Rusya'nın ve kimi Avrupa devletlerinin oyuncağı haline gelmezdi. Osmanlı, Türk'e göstermediği ilgiyi Ermeni'ye göstermiştir. Ermeni, 19.Yüz yıla kadar, kıymetli bir teba idi. Milleti sadıka diye tanıtılıyordu. Sefaretlerde tercih edilen millet, genelde Ermenilerdi. Osmanlı devletine büyük hizmetleri olmuştur. Sadece devlet yönetiminde değil, başka alanlarda da Ermenilerin izlerini görmek mümkün.