Karadeniz'de onlarca savaş gemisi...

Karadeniz'de onlarca savaş gemisi...

Kremlin yönetimi onlarca savaş gemisi, uçak ve saldırı araçlarıyla Karadeniz'e indi. Bir Ukraynalı subay, gemilerin ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. ABD ve Avrupa Birliği'nden arka arkaya açıklamalar gelirken, Rusya, bu kez 50 savaş uçağı indirip hava sahasını kapattı.

Önce savaş uçakları, sonra da gemiler. Moskova suları iyiden iyiye ısındıracak bir adım daha attı.

Bugün 20'den fazla Rus savaş gemisi, ABD'nin Rusya'nın Kırım'ı abluka altına alma planlarını kınamasının ardından Karadeniz'de tatbikat düzenledi.

Videoda Vladimir Putin'in Batı'nın taleplerine karşı çıkmasının ardından, Amiral Essen firkateyninin seyir füzelerini ateşlediği görülüyor.

Savaş gemilerine, su üzerinde alçaktan uçan 50 adet Su-25SM3 savaş uçağı katıldı ve Moskova, tatbikatta saldırı amaçlı kullanılan araçlar bulunmasına rağmen, rutin savunma amaçlı bir tatbikat düzenlendiğini iddia etti.

Bir askeri sözcü, "Güney Askeri Bölgesi'nin hava kuvvetlerinin üç filosu, bir saldırıda konum elde etmek için tatbikatlar düzenledi" dedi.Sözcü, tatbikatın düşmana karşı füze kullanmayı ve deniz hava savunma sistemlerinden gelen saldırılardan kaçmayı içerdiğini söyledi.

Kremlin yanlısı medyada çıkan haberlere göre Putin, Karadeniz'in bazı kısımlarını yabancı ve askeri gemilere altı ay boyunca kesmeyi planlıyor.

Bu, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım yarımadasının doğu ucundaki Kerç Boğazı ile Karadeniz'e bağlanan Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına erişimi içerebilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu, Moskova'nın Ukrayna'yı baltalamak ve istikrarı bozmak için devam eden kampanyasında bir başka nedensiz gerilim anlamına geliyor" dedi.

"Bu gelişmenin, Rusya'nın işgal altındaki Kırım'da ve Ukrayna sınırları çevresinde, 2014'teki işgalden bu yana görülmeyen seviyelerde yığınak yapması sırasında gelmesi, özellikle rahatsız edici."

Dün gece Kiev'deki askeri kaynaklar, güneyde yaşayan insanlara su sağlayan tesislere Rusya'nın saldırmasından korktuklarını belirtti.

The Mirror, Karadeniz'de dört Rus Ropucha sınıfı geminin bir saldırı hazırlığı için 15'ten savaş gemisine katılarak bir araya geldiğini bildirdi.

Ukraynalı bir subay gazeteye, "Ukrayna ordusu bu gemileri çok ciddiye alıyor" dedi. Subay şöyle devam etti:"Rus senaryolarından birinin, Kırım'a su sağlamak için güney Ukrayna'daki su tedarik tesislerini ele geçirmek için işgal altındaki Kırım'dan deniz ve hava saldırısı olduğunu tahmin ediyoruz."

Haberin dayandırıldığı kaynaklar, 'en olası' saldırı planının Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'dan güney Ukrayna'ya deniz ve kara saldırısı olacağını söyledi.

Kötü hava koşulları herhangi bir olası kara saldırısını birkaç hafta geciktirmiş olabilir.Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna, Kırım'a giden su kaynağının çoğunu kesti ve ciddi bir kıtlık yarattı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rus ordusunun Ukrayna sınırına yaptığı yığınağın 2014'ten büyük olduğunu resmen açıkladı. Sözcü John Kirby, "2014'ten kesinlikle büyük" dedi ancak bir rakam vermedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Pazartesi akşamı "Bu, Ukrayna sınırlarında şimdiye kadarki en yüksek Rus askeri konuşlandırması" ifadesini kullandı.

AB yöneticisi Borrell 150 bin Rus askerinin sınıra yığıldığını söyledi ancak bu rakam Salı sabahı düzeltildi, AB Rusya ordusunun Ukrayna sınırı ve el konulan Kırım'a 100 bini aşkın asker yerleştirdiğini açıkladı.

RUSYA HAVA SAHASINI KAPATTI

Rus ordu televizyonu Zvezda, Su-25 uçak filosunun Stavropol'dan Kırım'a sevk edildiğini resmen duyurdu. Habere göre, söz konusu devasa transfer hava kuvvetlerinin tatbikatının bir parçası.

Ashuluk'tan da Kırım'a savaş uçakları gönderildiğini belirten Zvezda, Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu yarımadadaki Su-27, Su-24, Su-34 ve Su-25 jetlerinin kalkış yapacağını bildirdi.

Sayıları 50'yi bulan Rus savaş uçakları Karadeniz yüzeyindeki hedeflere füzeler ateşleyecek, resmi televizyon Zvezda jetlerin aşırı derecede alçaktan uçacağını izleyicilerine aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın bir internet sitesi, ordunun çevresinde 20'den fazla savaş gemisi bulunan Kırım'a tüm girişleri durdurduğunu ve hava sahasını da tatbikat gerekçesiyle kapattığını yazdı.

ABD SAVAŞ GEMİLERİ HAREKETE GEÇTİ

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Putin arasındaki telefon görüşmesinden sonra Karadeniz'e geçişleri askıya alınan Amerikan savaş gemileri, Ege Denizi'nden Marmara'ya doğru seyrediyor.

Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nden hareket eden USS Donald Cook ve USS Roosevelt gemilerinin Karadeniz'e yöneldiğini bildiren Rus medyası, nihai rotanın Kırım Yarımadası olduğunu kaydediyor.

Yerel medya ayrıca, Karadeniz'e giriş yapacak ABD savaş gemilerinin Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçıları yüzlerce Tomahawk füzesiyle vuracağını da ileri sürdü.

SPUTNİK'TE DİKKAT ÇEKEN HABER

Rus resmi yayın organı Sputnik ise, Mayıs ayında Karadeniz'e geçecek İngiliz savaş gemilerinin Moskova'nın gözünü korkutmak istediğini yazdı. Sputnik'e konuşan bir yetkili, Rusya'nın Karadeniz dışındaki güçlerin Montrö Sözleşmesi'ni uygulamasını beklediğini söyledi.

İngiltere, savaş gemilerinden birinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi için Türkiye'ye bildirim yaptı. İngiliz medyası Akdeniz'de bulunan uçak gemisi Queen Elizabeth'teki F-35 jetleri ve denizaltı avcısı Merlin helikopterlerinin Karadeniz'e geçecek savaş gemilerine destek vereceğini yazıyor.

RESMİ TELEVİZYONA BAK!

Rusya devlet kanalı Rossiya 1 (Rusya 1) ise, 'Rus Lancet kalkış yaparken Türk Bayraktarlarının şansı yok' başlığıyla bir haberi ekrana getirdi. Haberde, Rus üretimi Lancet drone'larının Suriye'de kullanıldığı hatırlatıldı.

Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu yayınladı.

Tüm Batı ve NATO'yu karşısına alarak Ukrayna'ya savaş ilan etmeye hazırlanan Rusya, Bayraktar TB2'ler karşısında Dağlık Karabağ'da paramparça olan Pantsir hava savunma sistemini sınıra taşımıştı.

Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ savaşında kullandığı Pantsir'ler Türk SİHA'ları tarafından yok edilirken, Rus hava savunma sistemi aynı akıbeti Suriye ve Libya'da da yaşamıştı.

Rus medyası, hafta sonu da Ukrayna'nın elindeki Türk SİHA'ları Bayraktar TB2'lere karşı Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılara ağır silahlar verildiğini yazmıştı. Haberlere göre, Pantsir ve Tor'un ardından elektronik sistemler Ukrayna'nın doğusuna konuşlandırılacak.

SON 50 YILIN EN BÜYÜĞÜ

Ukrayna'nın doğusunda Mart ayı sonunda ateşkesin havaya uçmasıyla tırmanan gerilimin hemen ardından, yeryüzünün en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya yarım milyon askerini harekete geçirdi. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.

Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."

GERGİNLİĞİN ADINI KOYDU

Rus medyasındaki dikkat çeken haberlerde Moskova'nın en çok korktuğu senaryonun gerçekleşme ihtimalinin arttığını gösteriyor: 'Ukrayna NATO'nun yeni üyesi olabilir!' Romanya medyasından Contributors için yazan siyaset bilimci Valentin Naumescu, Rusya ile Ukrayna arasında süregelen gerginliğin adını koyuyor:

"Biden yönetiminin Rusya'yla yürütülen güç savaşının bu aşamasında uygulayabileceği ve Doğu Avrupa'daki koşulların yanı sıra Moskova'nın Avrupa'daki nüfuzunu kökten değiştirecek hızlı, acımasız ve stratejik açıdan ustaca bir hamle varsa o da budur: NATO zirvesi sırasında Ukrayna'yı Kuzey Atlantik İttifakı'na katılmaya davet etmek...

Rusya ile Batı arasındaki bu müzmin oyunda yapılacak böylesi bir hamle, Putin'in 2008'den bu yana inşa ettiği 'stratejik yapıyı', yani Rusya'nın Batı'nın 'saldırganlığı' karşısında güvenlik garantisi olarak gördüğünü ilan ettiği talihsiz 'tampon bölgeyi' bozabilir."

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.

Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.

Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.

Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.