Ruhsatsız başlanılan iş mecliste mi kılıfına uydurulacak?

Ruhsatsız başlanılan iş mecliste mi kılıfına uydurulacak?

Samsun'un Atakum İlçesi'nde Atatürk Bulvarı ve Alaçam Caddesi'nin kesiştiği noktada Gökdelen Kule önünde ruhsatsız biçimde yapılan benzinlik 'İmar Notu' eklenerek Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde mi kılıfına uydurulacak?

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 11893 ada 3 parselde yani Atakum İlçesi'nde Atatürk Bulvarı ve Alaçam Caddesi'nin kesiştiği noktada ruhsatsız biçimde bir benzinlik inşaatı başlatıldı. İmar Yönetmeliğine aykırılık taşıması nedeniyle ruhsatı alınamayan benzinlik inşaatı halen devam ederken Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi eli ile kılıf uydurulmaya çalışıldığı iddia edildi.

İddiaya göre söz konusu benzinlik zemini için ayrıcalıklı kot tariflemek sureti ile, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği yok sayılarak ,Alaçam Caddesi üzerinden verilen ve tüm araziyi kapsayan sabit kot "İmar Notu" ile planlara işlenerek Nisan Meclisinde onaylatılarak ruhsatlandırılmaya çalışılıyor.

Ruhsatsız başlanılan iş mecliste mi kılıfına uydurulacak?


BENZİNLİK PARSELİNE ÖZEL MUAMELE

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu," Meclise sunulan imar planı değişikliğine eklenen notun ; “ATAKUM ILÇESI. BALAÇ MAHALLESI. 11893 ADA ; 3 NOLU PARSELIN +000 KOTU ALACAM CADDESİ'NDEN VERILECEK OLUP, SÖZ KONUSU PARSELDE INSAA EDILECEK OLAN AKARYAKIT VE SERIS ISTASYONUNA AIT TUM YAPILAR IN KOTALANDIRMA ISLEMI DE ALACAM CADDESINDEN (+0 00 KOTUNA GORE)YAPILACAKTIR. PARSELİN TÜM YOLLARA CEPHELİ ÖN BAHÇELERİNDE VE YAN BAHÇESİNDE, AKARYAKIT VE SERVİS İSTASYONU FONKSIYONUNA UYGUN OLARAK O00 VE ZEMİN KAT KOTUNA GÖRE DÜZENLEME YAPILMASI, BAHÇE ALANININ VE YAPININ KADEME YAPILMADAN TESİS EDİLMESİ VE ZEMİN KAT KOTUNDA DÜZENLENECEK BAHÇE KOTLARINA GÖRE ÇIKACAK YÜKSEKLİKTE ÖN BAHCE VE YAN BAHÇEDE İSTİNAT DUVARI YAPILMASI MÜMKÜNDÜR “ Şeklinde düzenlendiğini, bu düzenlemenin ayrıcalıklı bir düzenleme olduğunu, şehircilik ve planlama ilkeleri ile uyarlı olmadığını, Plan notları ile yapılacak düzenlemelerin öncelikle kamu yararı barındırması gerektiğini, parsel bazında yapılan plan notu düzenlemesinin kamu vicdanını zedeleyecek nitelikte olduğunu ifade etti.

Ruhsatsız başlanılan iş mecliste mi kılıfına uydurulacak?


Kentin genelinde İmar Yönetmeliğindeki “(3) Köşe başı parsellerin yol cepheleri bina cephe hattı boyunca, komşu parsel sınırına kadar yaya kaldırımı eğimince tesviye edilir.

” Şeklindeki madde uygulanırken, bu parselin neden ayrıcalıkla donatıldığının kamuoyunca sorgulanmasına dikkat çeken İshak Memişoğlu şöyle devam etti; "Burada önemli olan diğer bir husus, Büyükşehir tarafından hukuksuz sürdürülen imalatların ve muhtemelen İstasyonu yapacak akaryakıt firmasına verilen sözlerin yerine getirilmesi için Büyükşehir Meclisi iradesinin yatırımcı lehine taahhüt edilmiş olması olasılığıdır. Duruma göre adamına göre imar notları ile hukuksuzluğu kılıfına uyduruyorlar"

SIKLIKLA BU YÖNTEM KULLANILMAYA BAŞLADI


İshak Memişoğlu, belediyeler tarafından önceden oluşturulmuş hukuka aykırı birtakım uygulamaların önünü açmak ve sorumluluktan kurtulmak maksadı ile planlara imar notu ekleme yöntemine Samsun'da çok sık başvurulmaya başlandığına dikkat çekerek;" Samsun'da artık imara uymayan yapıları inşa edebilmek için bu imar notu yöntemi uygulanıyor. Biz bunun farkındayız ve bu hali ile meclisten geçmesi durumunda buradaki hukuksuzluğu yargıya taşıyacağız" ifadelerini kullandı.