Mustafa Demir; 'Pahalı su kullanan tek şehir biz değiliz'

Mustafa Demir; 'Pahalı su kullanan tek şehir biz değiliz'

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, mart ve nisan aylarında etkili olan yağışların ardından Samsun'a içme suyu sağlayan Çakmak Barajı'ndaki su hacminin 17 milyon metreküpten 50 milyon metreküpe çıktığını belirterek, 'Bu sene inşallah içme suyu noktasında sıkıntı yaşamayacağız' dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi nisan ayı Olağan Toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Ömer Halisdemir Toplantı Salonu'nda yapıldı. 45 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda Başkan Mustafa Demir, gündemdeki konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Mevsim koşullarının değiştiğine dikkat çeken Başkan Demir, 'Mevsim kaydı gibi gözüküyor. Neredeyse şubat sonuna kadar yağmur yağmadı. Çakmak Barajı'ndaki su 17 milyon metreküptü. Şu anda barajdaki su seviyesi 50 milyon metreküpe yaklaştı. Ciddi bir yağmur düştü. Bu sene inşallah içme suyu noktasında sıkıntı yaşamayacağız. Şu anda hiç yağmur yağmasa bile ekim-kasıma yetecek kadar içme suyumuz var. Yağış alma noktasında diğer yıllardan geri değil ama mevsimde ciddi bir kayış söz konusu' diye konuştu.

Mustafa Demir; 'Pahalı su kullanan tek şehir biz değiliz'



'Bizden pahalı su kullanan 8 tane daha büyükşehir var'


İçme suyu tarifesine de değinen Başkan Demir, 'Samsun'daki tüm uygulamalar Türkiye'ye örnek olacak uygulamalardır. Su tarifesi hakkında bir kısım insanlar her ay TEFE-TÜFE ile zam yazıyor. Bu 20 yıldır böyle. Su fiyatları noktasında Türkiye'de 9. sıradayız. Bizden pahalı su kullanan 8 tane daha büyükşehir var. Çakmak Barajı'ndan gelen su 40 km'den pompayla basılıyor. Tekkeköy'deki arıtma tesisinden şehrin tüm üst kodlarına da terfi istasyonları ile basılıyor. Orada kullanıldıktan sonra enerji sıfırlanıyor, sahile iniyor. Oradan da derin deşarj sistemi ile denize deşarj oluyor. SASKİ'nin yıllık enerji gideri 72 milyon TL. Biz fiyat rejiminde hiçbir değişiklik yapmadık. Sadece seçim satında alınan indirim kararını geri aldık, o kadar. Fiyat şu anda 10 ton suyu vergisiz 4,77'den satıyoruz. 10 ton su 60 TL. 20 ton olsa 120 TL. 2 tanker su 120 TL' diye konuştu.