Mimarlar Odası, Samsun Büyükşehir'in projesine dava açtı

Mimarlar Odası, Samsun Büyükşehir'in projesine dava açtı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Adnan Kahveci Parkı'nda yapımına başladığı Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası inşaatına, kıyı kenar kanununa aykırı olduğu gerekçesi ile Mimarlar Odası tarafından dava açıldı.

Samsun haber - Samsun’da Atatürk Bulvarının deniz tarafında kalan kısmı kıyı kenar çizgisi kapsamında yer alıyor. Kıyı kenar çizgisi içerisinde belli şartlar dışında bina yapmaya izin yok.
Ancak bu kuralı ihlal edenSamsun Büyükşehir Belediyesi bir süre önce Adnan Kahveci Parkı’ndaAlo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası inşaatına başladı.



Samsun Mimarlar Odası tarafından söz konusu inşaata, yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptaline yönelik dava açıldı.

Mimarlar Odası, Samsun Büyükşehir'in projesine dava açtı

Türkiye Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu ,Samsunsonhaber’e yaptığı açıklamada; “Kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan bölgelere kentlinin yararlanabileceği sosyal amaçlı ve boyu 6,50' metreyi geçmeyecek ve sökülebilir takılabilir yapılara izin verilir. Bu alanlarda da büyük çapta rekreasyon alanı olarak yani yeşil alanlar olarak düzenleniyor halkın kullanımına açılıyor. Onun dışında en son yasayla tekrar düzenleme yapılarak olimpiyat amaçlı tesislere de izin verildi. Batı Park üzerinde İşitme Engelliler Olimpiyatları için yapılan spor tesisleri de bu madde ile yapılabildi. Yine aynı yasaya ilave olarak kıyı kenar çizgisi içerisinde ibadet yerleri yapılabilmesine de izin verildi. Kıyı kenar kanununa göre saydığımız bu binalar dışında yapılaşmaya izin verilmiyor. Fakat Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası inşaatı hiçbir kanun ile bağdaşmamakta” dedi.

KÜLTÜR MERKEZİNİ YIKMAK İSTEYEN ZİHNİYET YANINA BİNA YAPIYOR

Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası’nın kentlinin yararlanabileceği sosyal amaçlı tesislere girmediğini kaydeden Memişoğlu; “Bu bir belediye hizmet binası. Dolayısı ile kıyı kenar kanunu dışında kalan bir yapı. Yani kamu hizmet binalarının buralarda yapılabileceğine dair düzenleme yok. Kaldı ki Samsun Valiliği dahil dolgu sahasında olduğu için kaçak yapı statüsündedir. Samsun Atatürk Kültür Merkezi de kıyı kenar çizgisi içinde kaldığından yıkımı gündeme getirilmişti Mustafa Demir tarafından. Böyle bir söylem geliştiren yönetim nasıl oluyor da dolgu sahasının devamında olan bir yere inşaat başlıyor. Bizde bunu gerekçe göstererek kıyı çizgisini ve dolgu alanlarına dahil yasayı ihlalden Mimarlar Odası Samsun Şubesi olarak Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binası inşaatına dava açtık. Davamız yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptaline yönelik. Burada bir ihale yapıldı , bir firmaya ihale edildi ve o firma da şu anda imalatlara başlamış durumda. Temeli atıldı şu anda üst yapı çalışmaları devam ediyor. Bu arada da mahkeme süreci de devam ediyor. Sonuç itibari ile burada yapılan yapı yasalara aykırı. Kaldı ki geçmişe baktığımızda, geçmişteki yönetim yine AK Partili olan Yusuf Ziya Yılmaz tarafından büyük zorluklarla kazanılan bir alan burası. Hatırlanacağı üzere bu alanda gıda borsası vardı” şeklinde konuştu.

SAMSUN SON HABER