Gülsan Sanayi esnafı; ' Ekmeğimizle oynamasınlar'

Gülsan Sanayi esnafı; ' Ekmeğimizle oynamasınlar'

Gülsan Sanayi  esnafı Toybelen'de dükkân fiyatlarının yüksek olduğunu ve  esnafa bir kolaylık sağlanmadığını  dile getirdi.

Esnaflar  adına konuşanGülsan Sanayi Sitesi Esnaf ve Sanatkârlar Dayanışma Platformu temsilcilerinden esnaf Mustafa Ay, ''Gülsan Sanayi esnafı bu şartlarda dükkân alacak durumda değil, fiyatlar  indirilmeli''. Bizler Ülkemizin başka şehirlerinde yapılan TOKİ sanayi projelerinde uygulanan kolaylıkların bizlere de sağlanmasını bekliyoruz. Bu rakamlar hem fiyat  olarak hem de vade olarak esnafımızın altından kalkabileceği rakamlar değil dedi.

'ESNAF DETAYLI BİLGİLENDİRİLMEDİ'

Mustafa Ay; Gülsan Sanayi bölgesiyle ilgili Yusuf Ziya Yılmaz döneminde çeşitli sanayi projeleri vardı. Yusuf Başkan 3 ayrı proje hazırlamıştı. Bu projelerin bizim ihtiyacımıza cevap vermeyeceğini belirttik. Esnaf arkadaşlar buna itiraz edince, bizi dinlediler ve projeyi  iptal ettiler. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Toybelen projesini devreye soktu. Bizler; Gülsan Sanayi Sitesi esnafları olarak mevcut sanayimizden şikayetçi değiliz. Ancak gelinen noktada şehirle içi içe geçtiğini de görmekteyiz. Bu sebeple  Toybelen'e gitme noktasında  bir kaygımız yok. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir, projenin gidişatı hakkında ne bizlere ne de oda başkanımıza net bir bilgi vermedi. 

'TOYBELEN'E ULAŞIM DAHA ZOR'

Yeni  yapılaşmadan dolayı esnafın uzun süre iş yapamayacağını da belirten Mustafa Ay; ''Şık bir sanayi kuruluyor  ancak bu işin güzelliği pek fazla önem arz etmiyor. İşlevselliği önem arz ediyor. Bunun en önemli boyutu da parasal olan kısmıdır. Toybelen'e taşınan esnaf en az 5 sene eskisi gibi iş yapamayacak. Müşteri  ayağı alıştığı yere gider. Bir de Toybelen'e ulaşım sıkıntısı var. Samsun hafif raylı sistem güzergahı tüm sanayi sitelerine ulaşmasına rağmen, Toybelen'e bu şekilde bir ulaşım imkanı  yok.  Esnaf ciddi anlamda mağdur  olacak'' açıklamasında bulundu.

'ESNAF BORÇ MU ÖDEYECEK, EVİNE EKMEK Mİ GÖTÜRECEK?'

Mustafa Ay açıklamasında;  Büyükşehir Belediye Başkanımız  Mustafa Demir ile bir randevumuz vardı. Geçtiğimiz günlerde esnaf adına daha olumlu imkanlar sağlansın diye görüştük  ancak olumlu sonuç alamadık. Biz esnaf olarak şartlarımızı zorlayarak 100 metrekare  için  250 bin liranın üstünde dükkan alamayız diye belirttik. Belediyemizin bize söylediği fiyatlar; 100 metrekare için ortalama 400 bin TL, 200 metrekare için  ise ortalama 800 bin TL ‘dir.  Bu şartlar altında  ortalama esnafın aylık 100 metrekare dükkân için 5.500 TL, 200 metrekare dükkân için 11 bin TL  arası bir borç  ödemesi mümkün değil. Esnaflar borçmu ödeyecek, evine ekmek mi götürecek? Biz birbirimize her zaman lazım olacağız. Toplantılar yaparak, ortak akıl ile maliyet çıkartıp, bizim de mutlu olabileceğimiz fiyatlar belirlenirse bu sürece herkes olumlu bakar'' şeklinde konuştu.

'BİZ BAŞKA ÜLKEDEN GELMEDİK, BİZİ DE GÖRÜN'

Mustafa Ay; ''Biz aksesuarın peşinde değiliz karnımızı doyurmanın peşindeyiz. Dolayısıyla  güzel binalar yapmaktansa bize uygun dükkânlar  yapın yeterli dedik.  Pandemi  var , sizin Belediyenize ait kirada olan taşınmazlarınızın  kiralarını indirdiniz. Bizi de görün bakın biz başka ülkeden gelmedik.  100 m2 olan dükkânların KDV dahil 250 bin TL , 200 m2 olan dükkânların fiyatının da KDV dahil 500 bin TL olmasını istiyoruz. Diğer durumlarda buradaki esnafın alım gücünü çökerttiği için mağdur olunuyor  ve esnaflar  dükkân alamıyorlar.

Gülsan Sanayi esnafı; ' Ekmeğimizle oynamasınlar'

'EKMEĞİMİZLE OYNAMASINLAR'

Gülsan Sanayi esnafıToybelen'e talep göstermez ise, Büyükşehir Belediyemiz satılmayan dükkânları Samsun halkına arz edecek. Bu durum oradan ticari çıkar elde etmek isteyenlerin iştahını kabartıyor. Oysa esnaf olarak biz gayrimenkul ticareti yapmıyoruz. Bizim derdimiz ekmek parası kazanmak. Dolayısı ile oradaki rant, birilerinin iştahını kabartsa da bu alana girerek bizim ekmeğimizle kimse oynamasın.  Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz; bizim sesimize kulak vererek, burada gerçek esnaf ve sanatkarın mağdur edilmeden dükkan sahibi olunması sağlanmalıdır.  Gülsan  Sanayi esnafı bu şartlarda buradan dükkan alamaz. Dışarıdan birileri  dükkan sahibi olursa Toybelen ölü bir yatırım olarak doğacaktır. Bir çok esnaf dükkanını kapatmak zorunda kalacak, bunun neticesi olarak da sosyal ve psikolojik bir yıkım yaşanacaktır. Emin olun geçim derdi zaten aile birlikteliğimizi zora sokmuşken bir de bu sıkıntılara düşen esnafımızın durumu içler acısı bir hal alacaktır.

HABER:KÜBRA ÖKSÜZ