Haftanın Kitabı - Seyahat Diyen Kitaplar

Haftanın Kitabı - Seyahat Diyen Kitaplar

Haftanın kitabında sizlere Zafer Saraç imzalı Seyahat Diyen Kitaplar adlı eseri tanıtacağız.

Zafer Saraç'ın Seyahat Diyen Kitaplar adlı eseri için bir "Seyahatnameler Kitabı" denilebilir. Zafer Bey, çok farklı dönemlerde yazılmış pek çok seyahatnameyi inceleyip, tek kapak altında cem etmiş. Toplamda 25 adet seyahatnameden söz ediyoruz. Bunlar muhtelif tarihlerde Türkçeye çevrilmiş. Saraç, bir bakıma bu çevirilerin de değerlendirmesini yapmış.

Kitap öncelikle seyahatname kavramıyla başlıyor. Sadece tarih için değil, edebiyat, coğrafya, mimari, sosyoloji ve daha pek çok alan için seyahatnamelerin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor ki öyledir. Ardından kitap incelemeleri başlıyor. Saraç'ın temel kriteri Türk siyasi ya da kültür coğrafyasına temas etmiş eserlerin incelenmesi olmuş. Bu nedenle Göktürk başkentinden Merv'e, Erzurum'dan Kahire'ye, İstanbul'dan Buhara'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadan söz edebiliriz.

Hıristiyan Batı aleminin Moğolları nasıl algıladıklarıyla ilgili bilgiler çok ilginçti. Keza, genelde Batı’nın Doğu’ya seyahat ettiğini görüyoruz. Elbette o dönemin seyahat yazıları, kitapları modern zaman yazarlığı gibi değildi. Bazen sadece tek cümle bazen bizzat yaşamayıp, duyduklarını aktarmışlar. Buna rağmen geçmişten değil bir seyahatname, iki satır bir yazı bile günümüze ulaşsa bizler için çok kıymetli ve heyecan vericidir.

Özetle, Zafer Bey'in çok uzun yıllara dayanan farklı seyahatnameleri yine uzun yıllara dayanan titiz bir çalışmayla incelediğini söylemek mümkün...

Bu tarz eserlerden hoşlananlar için ideal bir kitap olduğunu ifade ederek bitirelim.