Sağlık camiasından flaş açıklama

Sağlık camiasından flaş açıklama

Samsun Son Haber'in özel haberinin ardından Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Orhan Aydoğdu ve Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun son dakika bir açıklama yaptı.

Samsun 'da Atakent Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Uzm. Dr. Hamide Umarusman, polis tarafından psikolojik şiddete uğradığı gerekçesi ile beyaz kod başvurusunda bulundu.

Samsun Son Haber'in özel haberinin ardından Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Orhan Aydoğdu ve Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, ortak basın açıklaması gerçekleştirerek "Dr. Hamide Hanımın yaşadığı talihsiz olay nedeni arkasında olduğumuzu bildirmek isteriz. Olayı duyduğumuz andan itibaren müdahil olduk ve dikkatle iziliyoruz" ifadelerine yer verildi.

İŞTE O AÇIKLAMA:

"Atakent Aile Sağlığı merkezinde görevli Dr. Hamide Hanımın 12 Kasım 2020 günü yaşadığı talihsiz olay nedeni ile hem Samsun Aile Hekimleri Derneği hem de Samsun Tabip Odası olarak arkasında olduğumuzu bildirmek isteriz. Olayı duyduğumuz andan itibaren müdahil olduk ve dikkatle iziliyoruz.

Olay sadece doktor hanım aleyhine yapılmış kötü muamele ile sınırlı değildir. Kolluk kuvvetlerinin tutumu çok sayıda vatandaşımızın da olay günü ve saati itibari ile kamu hizmeti almasını engellemiştir. Üstelik olayda bahsi geçen polis memuru yetkisini aşar nitelikte iş ve işlemlere girişmiştir. Polisin şikayet edileni zorla çağırma yetkisi yoktur. Bu yetki kanun ile cumhuriyet savcılarına verilmiştir. Üstelik şikayet edilene kişini ifadeye davet edilmesi konusunda izlenmesi gereken yollar açıktır. Savcı talimatı ile kişi ifadeye yazılı olarak kendisine isnat edilen suçlar açıkça belirtilerek davet edilmelidir. Saygın bir meslek sahibi olan kişinin, işlenip işlenmediği bile belli olmayan, basit cezai müeyyideleri olan bu iş için kaçma ya da delil karartma gibi bir girişimi de söz konusu olamaz. İfade pekala mesai saati sonrası alınabilir. Kişiye önceden haber verilip poliklinik hizmetlerini organize etmesi sağlanarak kamu mağduriyetinin önüne pekala geçilebilir. Tüm şikayetlerin hiçbir süzgeçten geçirilmeksizin, doğrudan polis memurunun inisiyatifi doğrultusunda ifade alma süreci ile sonlandırılmaya çalışılması, özellikle bu kişi bir kamu çalışanı ise olağan değildir. Polis memuru arkadaşlarımızdan aylardır pandemi ile mücadele eden, meslek hastalığına yakalanan, hatta şehit olan meslektaşlarımıza karşı göstermiş olduğu tutumu adliye, mülkiye gibi daha nüfuzlu olduğu kabul edilen diğer kamusal alanlardaki şikayete tabi suçlarda da göstermesini bekleriz. Kişilerin kanunlar önünde eşit olması anayasal bir ilkedir. Kolluk kuvvetlerinin ifade alma işlemini kendilerini adeta hakim ya da savcı yerine koyarak bir cezalandırma yöntemi olarak kullanmaları kabul edilemez.

Başta da söylediğimiz gibi olayın sonuna kadar takipçisi olacağız. Arkadaşımıza hukuki destek vereceğiz. Arkadaşlarımızın şu zor günlerde her ne suretle olursa olsun başkaca sebeplerle üzülmesine müsade etmeyeceğiz."