Haftanın Kitabı - Duvar ve Adam

Haftanın Kitabı - Duvar ve Adam

Haftanın kitabında sizlere Sercan Leylek imzalı bir roman olan Duvar ve Adam'ı tanıtacağız.

Duvar ve Adam, Norveç'te yaşayan genç bir yazar olan Sercan Leylek'a ait bir roman. Eserin sonunda Sercan Bey, eserin yazılış hikâyesini anlatmış. Duvar ve Adam, genel durumun aksine önce senaryo iken sonrasında novellaya çevrilmiş. Doğrusu bu durum hissediliyor. Çünkü çok iyi bir senaryoya sahip. Ancak roman ya da hikâye olarak edebi seviyesi, senaryo seviyesi kadar yüksek değil.

Belki de şöyle izah edebiliriz. Bazı şarkı sözleri vardır, çok başarılıdır. Ancak onları yine de şiir sayamazsınız. Bu anlamda Sercan Bey’in hikâyesi bir film senaryosu olarak gayet başarılı. Öyle ki, bir film seyreder gibi hissediyorsunuz. Sürükleyici ve ilgi çekici. Bu minvalde oldukça iyi bir puanı hak ediyor.

Bir duvarı konuşturmak ve ondan İkinci Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanan bir hikâye çıkarmak fikri çok güzeldi. Tabii burada gerek duvarın içindeki kız, gerekse sihirli kolye gibi argümanların etkisiyle tamamen fantastik bir eserle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle romanda gerçekçiliği önemseyen okurlar için bir handikap sayılabilir; tabii fantastik ve masalsı bir içerik isteyenler içinse olumlu bir tarafı var.

Bu arada geçmiş dönemde anlatılan Antik Mısırlı Simon ve Norveçli usta hikâyelerinin yarım bırakıldığı düşünülebilir. Oysa iyi birer damar vardı onlarda.

Eserin, bir yazarın ilk eserlerindeki genel duruma uygun olarak ciddi anlamda otobiyografik çizgiler taşıdığı ortada. Yani mekânların ve anlatılanların çoğu, bizatihi yazarımızın hayatında yer bulan şeyler olsa gerek…

Novellanın akıcılığını, merak unsurunu diri tutma becerisini görebileceksiniz. Ancak işin edebi kısmında zaaflar olduğu da bir gerçek.

Birkaç örnek verelim. Mesela şu kısım:

“Bir felaketin de, bir zaferin de tek bir sebebi olamaz. Ancak art arda sıralanmış nedenler silsilesi sonucunda büyük felaketler veya zaferler yaşanabilir.” Şahane bir aforizma aslında. Lakin hatalı. Şöyle ki, “Ancak art arda sıralanmış nedenler silsilesi sonucunda büyük felaketler veya zaferler yaşanabilir.” cümlesinde art arda sıralanmış nedenler dedikten sonra silsileyi kullanmamak gerekir. Silsile zaten art arda olan demektir. Doğrusu, “Ancak art arda sıralanmış nedenler sonucunda büyük felaketler veya zaferler yaşanabilir.” Ya da “Ancak nedenler silsilesi sonucunda büyük felaketler veya zaferler yaşanabilir.” olmalıydı.

Önemli mi derseniz, romancılık açısından önemli. Senaryo olaraksa, telafi edilebilir bir durum.

Bir kitabın başarısının belli ölçütleri vardır. Onlardan birisi de, eser bittikten sonra sizde yer edip etmediğidir. Yani, kafanızda o filmi oynatabiliyor musunuz? Duvar ve Adam –belki de orijinalinin zaten bir senaryo olmasının etkisiyle- bunu başarabilen bir eser.

Son olarak, Norveç gibi bir uzak diyarda Türkçe kitaplar yazan Sercan Bey’i ayrıca tebrik etmek gerekir.

Haftanın Kitabı - Duvar ve Adam