Başkan Furtun: Samsun'da hastanelerde yer bekleyen sedyede hastalar var!

Başkan Furtun: Samsun'da hastanelerde yer bekleyen sedyede hastalar var!

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, çok tartışılacak bir iddia da bulundu. Başkan Furdun, 'Samsun'da hastanelerde yatış için yer bekleyen sedyede hastalar var' dedi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, Samsun'da artan vaka sayılarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Başkan Furtun, "Samsun özelinde vaka artışı özellikle Kasım ayında çok arttı. Bakanımız Fahrettin Koca’da açıklamalarında ilimize dikkatleri çekmişti. Pandemi başlangıcınca Nisan-Mayıs döneminde günlük PCR pozitif vaka sayısı 80-100 bandında iken Haziran ayında 20-40 lara kadar gerilemişti. Kısıtlamaların hızlı bir şekilde kaldırılması ve ardından gelen yaz aylarındaki turizm ve sosyal yaşam hareketleri Eylül ayında günlük pozitif vaka sayısının 800-1000’lere ulaştırdı. O dönemde düğün ve kına gecesi kısıtlamaları ile birlikte Ekimde vaka sayısı 400 lere kadar geriledi. Ancak okulların açılması ile birlikte artış tekrar başladı. 1500 günlük vakadan Kasımda 2000 leri aştığı zamanlar oldu. Bunda en büyük etkenin okulların açılması, iş ve sosyal hareketliliğin fazla olmasının neden olduğunu düşünüyorum." dedi.
İlkadım'da iş hareketliliğinin yoğun olduğunu ifade eden Başkan Furtun, "Sosyal kısıtlamalar geldi ama özellikle vakaların en yoğun olduğu İlkadım şehir merkezindeki iş hareketliliği halen yoğun. Öyle ki ayaktan hastaları takip eden filyasyon ekiplerinin sayısının iki katına çıkarılmasına rağmen yeni vakalara ulaşmada gecikmeler yaşanıyor." diye konuştu.

Başkan Furtun, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;


"Hastane yatış endikasyonu olan orta ve ağır vakalar için ise yatak sayıları, servis sayıları arttırılmasına rağmen yetmiyor. Acillerde özellikle Eğitim Araştırma ve Gazi Devlet Hastanesi’nde yatış için yer bekleyen sedyede hastalar var.


Bu dönem şehir dışı yoğun bakım sevkleri kapatıldı. Buna rağmen yoğun bakım yatağı için halen sıkıntı devam ediyor.


Samsun ilinde artış hızı özel tedbirler gerektiriyor. Ne yazık ki Hıfzıssıhha kurulları iç işleri bakanlığı genelgelerini onaylama dışında işlevsizleştirildi. Kentin kendi dinamikleri içinde çözüm üretmekten uzak. Her şey merkezden öngörülemez. Diğer taraftan pandemi kurulunda pandemi mücadelesinin odağında yer alan Samsun Tabip Odası yer alamıyor. Oysa bir çok kez yazılı olarak talebimizi ilettik. Ne yazık ki cevap alamadık. Buna rağmen yazılı ve görsel medyada Samsun için önerilerde bulunmaya devam ediyoruz.


Pandemi mücadelesinin başarısı için atılması gereken en doğru adımın akıllı organizasyon yapmak ve şeffaf yönetim anlayışı olduğunu düşünüyoruz. Çoğu kez açıklanan sayıların doğru olmadığını ifade ettik, fakat gerçek sayıları vermekten imtina ettik. Çünkü Samsun Tabip odası olarak arzumuz panik ortamı yaratmak değil. Biz bu ülkenin hekimleri olarak yurttaşlarımızın ve hemşehrilerimizin sağlığını korumayı temel ülkümüz olarak görüyoruz. Devlet kurumunun da bunu böyle anlamasını istiyoruz.


Son olarak Samsun için özel bir uygulama olarak hafta sonu kısıtlamasının yeterli olamayacağını görüyoruz. Bu sebeple minimum 14 gün boyunca mülki idare yetkisinde azami kısıtlama tavsiye ediyoruz."