Samsun afete hazır mı?

Samsun afete hazır mı?

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir,video konferansla katıldığı 'Hedef: Afete Hazır Bir Samsun' konulu panelde yaptığı konuşmada, hazırladıkları afet müdahale planı ile her türlü doğal afetlere karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.

Samsun’un doğal afetlere ne kadar hazır ve eksikliklerin ne olduğunun belirlenmesi için online panel düzenlendi. Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı moderatörlüğünde yapılan “Hedef: Afete Hazır Bir Samsun” paneline Büyükşehir Belediye BaşkanıMustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ile Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Uçarlı katıldı.  Panel, üniversitenin Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlandı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, afete hazırlık konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Demir, “Samsun, afet müdahale sistemi içinde yer alarak çözüme yönelik görev ve sorumlulukları, birimler arası koordinasyonu, ekip ve insan kaynakları kapasitesi, mevcut durumu ve ihtiyaç duyulan kapasiteyi sunma amacıyla Büyükşehir Afet Müdahale Planı’nı hazırladık. Şuan afet anında Samsun Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan plan çerçevesinde her türlü afete hazırdır“ dedi.

Afet anında önceliklerinin hayat kurtarmak olduğunun altını çizen Başkan Demir, “Afet sonrası hedeflerimiz, müdahale çalışmaları en etkin ve hızlı şekilde yapılmasını sağlamak, kesintiye uğrayan hayat ve faaliyetleri en kısa sürede normale döndürmek, halk sağlığını korumak ve sürdürmek, mülkiyet, çevre ve kültürel mirası korumak, ekonomik ve sosyal kayıpları azaltmak, afetleri önleme veya etkilerini azaltmak, kaynakların etkin kullanımını sağlamak, psikolojik destek sağlamaktır“ ifadelerini kullandı.

Afet öncesinde risk azaltma ve iyileştirme kapsamında önemli çalışmalar

gerçekleştirdiklerine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Özellikle son iki yılda çok mesafe kat ettiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Kent trafiğini rahatlatacak projemizi İçişleri Bakanlığı’na sunduk ve onaylanmak üzere. Coğrafi bilgi sistemi konusunda Türkiye’de en iyi, etkin ve verimli bir şekilde yararlanacağımız yazılım üzerinde şuan çalışıyoruz. Afet öncesi ve anında bilgileri toplayarak koordinasyon anlamında çok önemli görev icra edecek olan 153 Kent Yönetim Sistemi’nin inşasına başladık. İtfaiyemiz bünyesinde telsiz ve haberleşme sistemimizi güçlendiriyoruz. İmkan, nüfus ve kabiliyetleri hususunda ülkemizin en iyi itfaiye teşkilatlarından birine sahibiz. Barınma ve iaşe konusundaki çalışmalarımız sürüyor. Ulaşım imkanlarının ve yol ağının genişletilmesi konusunda bütün kırsalda ve kent merkezlerinde yollar yaptık” diye konuştu.