Atatürk'ün doğum tarihi aslında...

Atatürk'ün doğum tarihi aslında...

Samsun Son Haber yazarlarından Akın Üner, gündem belirlemeye devam ediyor.

Son olarak popüler tarih programında araştırmacı-tarihçi Mehmet Ali Öz'ü konuk eden Akın Üner, Atatük'ün aile tarihi ile ilgili Osmanlı arşiv belgelerinden çıkan ezber bozan bilgileri ele aldı.

"Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre Mustafa Kemal Atatürk'ün Soy Kütüğü" isimli kitabıyla tanınan Mehmet Ali Öz'le yaptığı iki saati aşkın programı birkaç başlık halinde kanalında yayınlayan Üner, ilk olarak Atatürk'ün doğum yılı konusunda ortaya çıkan belge hakkındaki bölümü ayrıca yayınladı.

Mehmet Ali Öz tarafından ortaya çıkarılan 1893 tarihli belge, Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin vefatı sonra aileye emeklilikten dolayı maaş bağlanmasına dair bir evrak. Bu evraka göre Ali Rıza Efendi'nin tüm ailesinin yaşları ifade edilirken oğlu Mustafa'nın (Mustafa Kemal Atatürk) 16 yaşında olduğu ifade ediliyor. Bu durumda Mustafa Kemal atatürk'ün doğum tarihi 1877 olarak bulunuyor.

Bilindiği gibi Atatürk'ün doğum tarihine dair bilinen tek belge, okul kayıt tarihinden hareketle bulunmuştu. Miladi takvime çevrildiğinde 1880 ya da 1881 diye hesaplanan bu doğum tarihi, daha sonra 1981 yılındaki yüzüncü yıl kutlamalarıyla birlikte 1881 olarak benimsenmişti.

Mehmet Ali Öz'ün ulu önderin doğum tarihi konusunda 1877 olduğuna dair belgeyi izah ettiği Popüler Tarih programı;