Haftanın Kitabı - Al Yazmalım Selvi Boylum

Haftanın Kitabı - Al Yazmalım Selvi Boylum

Haftanın kitabında sizlere Cengiz Aytmatov'un unutulmaz eseri Al Yazmalım Selvi Boylum'u tanıtacağız.

“Kızıl cooluk alcalım” adlı eser 1963 yılında Povesti gori stepey/Dağlardan ve Steplerden Masallar adlı kitapta yer aldı. Ancak öncesinde 1959’da “Dolondun kan colunda” adıyla Kırgızistan’da yayımlanmıştı. Delbirim adıyla 1981’de tek kitap olarak da basılacaktı. Türkiye’de de farklı adlarla yayınlandı. Ancak en bilineni Al Yazmalım, Selvi Boylum’dur.

Ülkemizde kitaptan daha meşhur olanı, sinema filmidir. Başrollerini Türkan Şoray ile Kadir İnanır’ın paylaştıkları bu film, hakikaten çok başarılıdır.

Romanda asıl anlatıcı bir gazetecidir. O, sadece nakleder ve bir yorum yapmaz. Klasik bir Aytmatov yapıtı olarak geri dönüşlerle anlatım vardır. Önce İlyas’ın sonra ise Baytemir’in ağzından nakleder olayları. İlginçtir, Asel’i konuşturmaz. Ama iki anlatım içinde başrol Asel’indir, biz onu anlarız.

Romanın sonunda Asel bir tercih yapmak zorundadır. Aytmatov, o kadar büyük bir ustadır ki, aşkı çok iyi vermiştir. İhtirası fevkalade anlatmıştır. Duygular, mantık, sevgi, iyilik, vefa, yardım… Çatışma hallerini başarıyla verir. Final sahnesi hayli dramatiktir.

İlyas’ın da dediği gibi: “Elveda Issık Göl'üm, bitmemiş türküm benim. Mavi dalgalarını, sarı kumlarını yanımda götürmek isterdim ama gücüm yetmez buna. Sevdiğim kadının aşkını götüremediğim gibi seni de götüremem. Elveda Asel! Elveda al yazmalım, selvi boylum! Elveda sevgilim, aşkım. Mutlu olman dileğiyle!..”