Samsun Kuş Cenneti'nde yangınla ilgili otel iddiası

Samsun Kuş Cenneti'nde yangınla ilgili otel iddiası

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde geçtimiz gün çıkan yangında 2 bin dönüm kül olmuştu. Avukat Melike Özman, çıkan yangınla ilgili 'Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor' dedi.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde geçtiğimiz Salı günü yangın çıktı. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu 8 saatte söndürülen yangında 2 bin döümlük alan zarar gördü. Bir çok hayvanın telef olduğu yangında hayanların doğal yaşam alanlarıda ciddi oranda zarar gördü.

KUNDAKLANMA İDDİASI

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Akduman'a konuşan ve çevreci kimliği ile de tanınan Avukat Melika Özman, yangının tesadüf olmayabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"* Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında deltada yangın çıkıyor. Deltada statü değişikliği yapıldı. ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak bir alan ayrıldı. Bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bırakıldı. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı? Bakanlık bir bölgeyi kontrollü kullanım alanı olarak tanımladı.

  • Toplu halde projelendirilen konutlar (200 konut ve üzeri). Turizm konaklama tesisleri (100 oda ve üzeri oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri ve benzeri). İşte böyle! Ve şimdi bölgede hiç görülmemiş bir yangın çıkıyor. Üstelik iki ayrı noktadan başladığı söyleniyor. İster misiniz şimdi buraya, yangının olduğu bölgeye TOKİ binalar yapsın ya da orada denize nazır bir otel yükselsin!

“BURADA DAHA ÖNCE YANGIN GÖRMEDİM”

* Hemen hemen her yerde aynı senaryoyu görüyoruz Kişiler aynı senaryo aynı. Yangın sonra imara açılan alanlar. Burada belediye bir doğa okulu yaptırdı. Ama ne olduysa başkanlığa devretmedi ve bir kişiye kullanma hakkını verdi. Yani peşkeş çekildi ve doğa okulu olacak yer lokanta oldu. Yaz başından beri çalışıyor. Hayvanların yaşadığı su kanallarında deniz bisikleti sürülüyor. Bütün bu yaşananlara baktığımızda burada çıkan yangın kafalarda soru işareti bırakıyor. Ben daha önce burada böyle bir yangın olduğunu görmedim ve duymadım. Çok büyük bir alan zarar gördü. Umarım ben yanılırım ve zarar gören alan eski haline gelir. Tekrar hayvanların doğal yaşam alanı olur.”

HASAR 10 YILDA DÜZELECEK

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, yangınla ilgilil yaptığı açıklamada, "Bölgede habitat da epeyce deforme oldu. Karınca, kaplumbağa, fare, yılan, kertenkele gibi birçok hayvan telef oldu. Ceylan, çakal ve tilki de var ama onlardan telef olan henüz tespit edilemedi. Bu tahribat 10 yıl içerisinde düzelecek. Kuş Cenneti diye tabir ettiğimiz alanın bir bölümü yandı. Galeriç Ormanları diye tapuda gözüken 2 bin dönümünde tahribat var. Yangının neden çıktığı henüz belli değil. Alanda araştırmalar hala devam ediyor” dedi.

"KİMLERİN GİRİP ÇIKTIĞI ARAŞTIRILIYOR"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Jandarma ekiplerimiz, yöre halkıyla da görüşerek soruşturmasını sürdürüyor. Deltaya kimlerin girip çıktığı araştırılıyor. Bakanlık yetkilileri de sahada inceleme yapıyor. Söz konusu alan, deniz kenarında bir bölge. Rüzgarın da etkisiyle yangın büyümüş olabilir” dedi.