Samsun'dan önemli açıklama: Altın yatırımcıları bu habere dikkat!

Samsun'dan önemli açıklama: Altın yatırımcıları bu habere dikkat!

81 ilden 1000 yetkili kuyumcu kamu bankaları adına isteyen vatandaşın yastık altındaki altınlarını toplayacağı ile ilgili plan hakkında açıklama yapan Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, kuyumcuların bu çalışmayı olumlu karşılamadığını ifade etti.

Güvenli liman olan altına talep devam ederken, ekonomi yönetiminin yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için yeni bir adım atmaya hazırlandığı ifade edildi.

BAKANLIK HAZIRLIK AŞAMASINDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İstanbul Altın Rafinerisinin (İAR) yeni bir plan hazırlığında. 81 ilden 1000 yetkili kuyumcu kamu bankaları adına isteyen vatandaşın yastık altındaki altınlarını toplayacak.

PARA YERİNE ALTIN ÇEKİLEBİLECEK

Kuyumcuların aracı olması beklenen sistemde kamu bankalarında hesaplarından, vatandaş nakit yerine fiziki altın çekme hakkına sahip olacak. Türkiye genelinde 20 ilde 70 kuyumcu belirlendi. Nihai ise amaç 81 ilde 1000 kuyumcu saptamak.

SAMSUN'DAN AÇIKLAMA

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, yaptığı açıklamada, "Daha önce İstanbul Altın Rafinerisi bizzat personel tutarak vatandaşın altınlarının kamu bankalarına yatırılmasını sağlıyordu. Altınlarını bankaya yatıran vatandaşlar yatırdıkları altınları daha sonra altın olarak değil TL olarak geri alabiliyordu. Yeni düzenleme ile vatandaş yatırdığı altınları ister TL, isterse altın olarak çekme imkanı sağlanmıştır Eski sistemde bu işlemi İstanbul Altın Rafinerisi çalıştırdığı personel üzerinden yürüttülüyordu" dedi.

 "KUYUMCULAR YANAŞMIYOR"

Başkan Özman, "Bu durumun masraflı olması nedeniyle yeni projede kuyumcular kullanılmak istenmekte. Projeye dahil olacak kuyumculardan teminat olarak bir kilo altın istenmekte. 1000 kuyumcudan toplamda 1 ton altın teminatı alınmak istenmekte. Hiç bir kuyumcu elindeki bir kilo altını vermeye yanaşmıyor. Ayrıca hasarlı ve sahte altın alınması durumunda bunun zararını kuyumcu çekecek. Yapılan işin riskine karşılık kuyumculara teklif edilen komisyonda oldukça düşük olduğu görülmekte. Samsun'da odamıza ulaşan bilgilere göre şuana kadar hiçbir kuyumcu proje içerisinde yer almamıştır. Samsun'lu kuyumcular projeye sıcak bakmıyor. Türkiye genelinde 1000 yetkili kuyumcu projesinin beklendiği sonuçları alacağını düşünmüyorum" diye ifade etti.