Samsun'da korona kahvecilere proje yaptırdı

Samsun'da korona kahvecilere proje yaptırdı

Samsun'da korona virüs tedbirleri kapsamında kahvehanelerde oyun yasağını bitirmek için ilginç bir proje geliştirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim görevlisi Mustafa Türkmen ve kahvehane sahibi Yavuz Selim Çakırtaş, korona virüs tedbirleri kapsamında kahvehanelerdeki oyun yasağını bitirmek için proje geliştirdi.

Virüs geçirmez bir oyun sistemi anlatılarak yetkililerden bu uygulamayı değerlendirmesi isteyen Türkmen ve Çakırtaş, masa örtüleri tek kullanımlık olacağını, okey taşları her oyundan sonra dezenfekte edileceğini belirtti.

Oyunları tek kullanımlık eldivenlerle oynanacağını söyleyen Türkmen ve Çakırtaş'ın geliştirdiği projeyle hazırlanan prototipin masalarda kullanılması ile de virüsün geçme şansı sıfıra indirilecek.

GÜNLÜK ORTALAMA 8-10 OYUN

Kahvehane sahibi Yavuz Selim Çakırtaş, yaptığı açıklamada, "Kahvehaneler açıldı yalnız oyunlar yasak. Biz de bugüne kadar hiçbir şekilde oyun oynatmadık ama oyunların yasak olması da tabii ki bizlerin belini büküyor. Buna nasıl bir çözüm bulabiliriz diye düşünerek üniversiteden bir hocamızın da yardımıyla böyle bir proje geliştirdik. Bulduğumuz sistemde kesinlikle birbirine nefes geçme olayı yok. Okey oyunları ve iskambil oyunlarında oyuncularımız eldiven takacak. Eldivenler tek kullanımlık olacak ve daha sonra çöpe atılacak. Bu sistemde virüsün bulaşma şansı ortadan kalkıyor. Günlük ortalama 8-10 oyun oynatsak bile bunun bizim için yeterli olacağını düşünüyoruz” dedi.

BANKA SİSTEMİNİ UYGULADILAR

Öğretim görevlisi Mustafa Türkmen, “Pandemiden dolayı kapalı mekanlarda yemenin, içmenin, oyun oynamanın yasak olduğu bir dönemde ne yapabiliriz diye düşünürken inceledik. Bankalarda araya paravanlar konuldu, restoranlarda araya paravanlar konuldu. İnsanlar rahatlıkla maskelerini takmadan, yemeklerini yiyip işlemlerini yapabiliyorlar. Biz de bu olayı kahvehanede nasıl yapabiliriz diye bir proje geliştirelim dedik. Ahşaptan bir şase içerisine, bir buçuk milim kalınlığında asetat kullanılarak hem nefesin hem olabilecek mikrobun geçmesini engelleyecek kalın bir malzemeyle bu şekilde bir düzenek kurduk. Banka ve restoranlar ne kadar emniyetliyse bu da o kadar emniyetli. Böyle bir sistem dahilinde kahvehanelerde de artık insanların yavaş yavaş oyun oynayarak stres atma olayını gerçekleştirmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.