'Marifet; kredili konut satmak değil, vatandaşın borç yükünü ortadan kaldırmak!'

'Marifet; kredili konut satmak değil, vatandaşın borç yükünü ortadan kaldırmak!'

CHP Parti Meclisi Üyesi, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu önemli açıklamalarda bulundu

CHP Parti Meclisi Üyesi, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, "konut satışları Temmuz'da tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaşarak tarihi rekor kırdı" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı "marifet; kredili konut satmak değil, vatandaşın borç yükünü ortadan kaldırmak" sözleriyle eleştirdi.

Hazine ve Maliye BakanıBerat Albayrak'ın kredili konut satışlarındaki artışı, iktidarın ekonomi politikalarının başarısı olarak göstermeye çalışmasınaCHP'nin bankacılık kökenli Parti Meclisi Üyesi,Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu tepki gösterdi.

Kamu bankalarına uygulatılan düşük faizli ve uzun vadeli kredi kampanyaları sayesinde Temmuz'da konut satışlarında yaşanan artışın, ekonomik tablo içinde tek başına bir anlam ifade etmediğini kaydeden Hancıoğlu "Türkiye'nin bugün en büyük sorunu, vatandaşın sırtındaki ağır borç yüküdür. Devletin görevi, bu yükü artıracak politikaları uygulamak değil, hafifletecek tedbirleri almak olmalıdır" dedi.

10,5 MİLYON İŞSİZ, 3,5 MİLYON KİŞİ KREDİ BORCU YÜZÜNDEN TAKİPTE

Açıklamasında vatandaşın sırtındaki borç yüküne ilişkin güncel verileri de paylaşan Hancıoğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları hızlı yükseliyor. Vatandaşın borcu 30 Temmuz – 11 Ağustos haftasında 9,4 milyar lira daha artarak 775,6 milyar liraya ulaştı. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarında sadece bu yıl içinde yaşanan artış 185,2 milyar lira. Kredi borcunu ödeyemeyen 3 milyon 475 bin vatandaşımız yasal takipte. Sadece bu yıl içinde borcu yüzünden icra takibi uygulanan kişi sayısı 344 bin 653'e ulaştı. Eksik istihdamdakileri de dahil ederek hesaplanan işsiz sayısı son bir yılda 2 milyon 448 bin kişi artarak 10 milyon 570 bin kişiye yükseldi. Yani yaklaşık, çalışabilecek durumdaki her üç kişinden biri şu anda işsiz durumda. Bütün bu verileri hasır altı ederek, konut satışlarında banka kampanyaları sayesinde yaşanan artışı başarı hikayesi gibi pazarlamak, milletin aklıyla dalga geçmektir. Marifet; kredili konut satmak değil, vatandaşın borç yükünü ortadan kaldırmaktır."