Akın Üner: Ayasofya Kararı Dış Türkler'in Hayatını Zorlaştırabilir

Akın Üner: Ayasofya Kararı Dış Türkler'in Hayatını Zorlaştırabilir

Samsun Son Haber köşe yazarı Akın Üner, 'Ayasofya Kararı Dış Türkler'in Hayatını Zorlaştırabilir' dedi.

Haber sitemizin köşe yazarlarındanAkın Üner, "Kişisel olarak ben deAyasofya'nın ibadete açılmasından mutlu oldum. Ancak özellikle Balkanları yakından takip eden ve Balkanlara hizmet eden sivil toplum örgütlerinde uzun yıllardır aktif görev yapmakta olan bir Türk aydını olarak bu kararın dış dünyadaki olası etkilerine dikkat çekme ihtiyacı duyuyorum." dedi. 
 
Üner, yaklaşmakta olan Amerikan başkanlık seçimlerinde Rum ve Ermeni seçmenin oylarını almak isteyecek adayların bu konuyu gündemde tutabileceğini, Ortodoks dünyasının liderliğine oynayan Rusların bu durumu fırsata çevirmek isteyebileceğini ifade eden Üner, asıl sıkıntının Batı Trakya Türkleri başta olmak üzere Balkanlardaki Türk ve Müslüman azınlığın üzerinde yoğunlaşabileceğini söyledi. 
 
Türk diplomasisinin bundan sonraki dönemde enerjisi Bosna, Bulgaristan, Batı Trakya ve Kosova gibi hassas bölgelerde yoğunlaştırmasında fayda olduğunu dile getiren Akın Üner, ayrıca "çok dile getiremeseler de Balkan ülkeleri ve Gagavuzya'da yaşayan Hıristiyan Türkleri üzerinde bu kararın yaratabileceği algılara önem verilmesi çağrısı yaptı. 
 
Akın Üner'in konuya ilişkin youtube kanalında yayınladığı videonun linki aşağıda yer alıyor.