Samsun'da santrale mahkeme devam dedi

Samsun'da santrale mahkeme devam dedi

Çarşamba BES'de Mahkeme Devam Dedi Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili köyünde Oltan Köleoğlu Enerji (OKE) tarafından yapılmakta olan inşaatı 3. İdari Mahkeme tarafından verilen iptal kararı ile durdurulan Biyokütle Enerji Santrali'nin (BES), yapımının durdurulması haksız bulunarak Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Uzun zamandır Samsun kamuoyunda tartışılması belirli çevreler tarafından olumsuz olarak sürdürülenÇarşamba BES, Eğercili köyünde daha önce kömür tesisi olarak kullanılan yere gerekli yasal izinler alınarak geçtiğimiz yıl kurulmaya başlandı.

Temiz enerji olarak bilinen ve bitkisel atıklarında ekonomiye kazandırılmasını sağlayan BES İÇİN imar planın kabulüne ve tarımsal amaçlı depo inşaatına verilen ruhsatın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan yürütmeyi durdurma kararı Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı.Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapımı devam eden Biyokütle Enerji Santrali için yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme KARARINA itiraz eden Oltan Köleoğlu Enerji, sunduğu itiraz dilekçesinde; “Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından, birbirinden bağımsız birden fazla gerekçeyle dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulduğu görülmekte olup, öncelikle bu gerekçelerin ayrı ayrı irdelenmesi gerekmektedir”ifadesinde bulundu.

Biyokütle Enerji Santrali “Ovanın 1.sınıf tarım arazisi olduğu belirtilen kararda tarımsal faaliyetin olumsuz etkilenmesi söz konusu olabileceğinden, ortaya çıkabilecek zararlar olabileceği değerlendirilmiştir" gerekçesi ile mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından, birbirinden bağımsız birden fazla gerekçeyle dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulduğunu belirten tesis yetkilileri, öncelikle bu gerekçelerin ayrı ayrı irdelenmesi gerektiğini belirttiler.

Açıklama da, özellikle santralin kurulacağı alanın kamuoyuna yanlış ifade edilen nitelikli tarım alanları arasında yer almıyor. Buna rağmen, İdare Mahkemesi’nin iptal kararında tarım yapılan ova koruma alanı içinde, yapılacak olan tesisin yaslara aykırı ve doğaya zarar verecek olduğu ifade edilmişti.