Maziden Yansıyanlar / Horst Hrubesch

Maziden Yansıyanlar / Horst Hrubesch

1997/98 sezonu başlarken Samsunspor'un teknik direktörü Alman futbolunun efsane isimlerinden biri olan Horst Hrubesch idi. Altın Kafa Hrubesch'i hatırlayalım istedik.

1997'nin yaz aylarındaSamsunspor için teknik direktör tercihi söz konusuydu. 1993'ten bu yana takımımızı çalıştıranRomen Gigi Multescu ile 1997'nin mart ayında yollar ayrılmış ve yerine eski hocalarımızdanMilograd Mitroviç getirilmişti. Ancak sezon sonunda uzun soluklu Multescu serüveninde olduğu gibi bir farklılık meydana getirebilecek hatta bir ekol oluşturacak bir teknik adam arayışına girilmişti. Dönemin başarılı başkanı İsmail Uyanık'ın öncelikli hedefi Felix Magath idi. Magath ile yapılan görüşmeler olumlu geçmişti lakin eski takımıyla bir kontrat sorunu vardı ve bizim birkaç ay daha beklememizi istiyordu. Lakin Samsunspor öyle bir ay bekleyip, sonrasında 'belki' denilecek bir kulüp değildi. Zaten haziran ayının sonlarında başlayacak olan bir UEFA İnter Toto Kupası maceramız olacaktı. Bu nedenle hoca meselesi bir an evvel çözüme kavuşturulmalıydı.

Magath'tan sonra yeni bir alternatif oluşturmak için Türkiye'yi de iyi tanıyan, Alman futbol adamı Jupp Derwall'in referans vereceği bir isim bulunacaktı. Derwall ise futbolculuk döneminde Alman Milli Takımı ve Hamburg'la yüzlerce gole imza atıp, pek çok şampiyonluk ve krallık yaşamış olan, güçlü fiziği ve hava topu hakimiyetiyle gelen kafa golleri sebebiyle 'Altın Kafa' lakabını alan Horst Hrubesch'i tavsiye etmişti bize. Aynı şekilde Hrubesch'e de 'bir an bile düşünme, Samsunspor Türkiye'nin en iyi takımlarından birisidir' diyecekti.

Böylece Alman teknik adam Hrubecsh, 18 Haziran 1997 günü Samsun'a gelerek imzayı attı. Önümüzde İnter Toto Kupası vardı ve grupraki rakiplerimiz Alman Hamburg, Danimarkalı Odense, Litvanyalı Kaunas ve İzlandalı Leiftur idi. İlk maçımızda 21 Haziran'da Odense'yi, sonra deplasmanda Kaunas'ı, ardından da Leiftur'u mağlup etmiştik. Üç maçta 9 puan elde etmiştik ve son maç tam bir finaldi. Almanya'da on bine yakın Türk'ün desteğiyle Hamburg karşısına çıktık. Kaderin cilvesi, Hrubesch tam bir Hamburg futbol efsanesiydi. Hrubesch'in liderliğindeki Hamburg, 1979-83 arasında Bayern Münih fırtınasını dindirmeyi başarmış, muhteşem bir takımdı. İşte o Hamburg'la berabere dahi kalsak grup lideri olacaktık. Hızlı başladığımız maçta Cenk İşler'le bir penaltı kaçırdık ancak sonrasında aynı Cenk'le öne geçtik. Fakat tecrübesizliğimizin de etkisiyle o kritik maçı 3-1 kaybettik. Yine de iyi bir sınav vermişti Hrubesch ve lige umutlu girmiştik.

İlk 4 haftayı 5 puanla geçti takımımız. Birer galibiyet ve mağlubiyet ile 2 beraberlik. 5. hafta ise Ankara'da, o ana dek galibiyeti olmayan Şekerspor'a, isteksiz bir oyun sonunda 2-1 kaybettiğimiz maç Hrubesch'in son maçı olmuştu. Alman disiplini içindeki yardımcısının futbolcular tarafından pek sevilmediği, uyum sorunu yaşandığı gibi söylentiler vardı ortada ancak sonuçta biraz erken bir kararla Alman hocanın Türkiye kariyeri sona ermişti. Samsunspor'umuzun başında çıktığı 9 resmi maçta 4 galibiyet, 3 mağlubiyet ve 2 de beraberlik almıştı Altın Kafa. Yerine gelen Çek hoca, Jarabinski ile de iyi bir performans çizmiş ve ligi 5. Sırada tamamlamıştık.

Biraz sabredilebilse, şartlar uygun olsa ve devam edilse farklı bir netice elde edilebilir miydi? Muhtemelen evet... Çünkü bizden ayrıldıktan sonra önemli başarılar yaşadı Hrubesch. Gerçi bu bir kulüp takımında olmadı ama iyi bir futbol adamı olduğunu da ortaya çıkarmış oldu. 2000 yılında Alman genç milli takımları hocalarından biri olan Hrubesch, 2006'dan sonra genç takımlarla Avrupa şampiyonlukları yaşadı. Bir ara ciddi bir sarsıntı geçiren Alman futbolunun yeniden, sağlam bir şekilde ayağa kalkmasında önemli bir rol oynadı. Hrubesch halen Almanya Milli Takımları altyapı koordinatörü ve ülkenin en mühim spor adamlarından birisi.

Futbolculuk kariyerinde bir Bundes Liga gol krallığı, üç Bundes Liga şampiyonluğu, iki Bundes Liga ikinciliği, Bir Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu, birer Şampiyonlar Ligi ve UEFA finali, bir Dünya Kupası finali, bir Avrupa futbol şampiyonluğu; teknik direktörlüğünde ise Alman U19 ve U21 takımları ile birer Avrupa şampiyonluğu bulunan Hrubesch, geçtiğimiz aylarda verdiği bir röportajında ise şunları söylemişti;
 'Samsunspor içimde bir ukde olarak kaldı. Orada güzel işler yapacağıma inanıyordum. Yarım kalan bir sayfa oldu benim için.'
  
Velhasıl, bu topraklardan bir Altın Kafa geçmişti...