PANDEMİ DÖNEMİNİ KOLAY ATLATMANIN BİRİNCİ KURALI SÜRECİ KABULLENMEK

PANDEMİ DÖNEMİNİ KOLAY ATLATMANIN BİRİNCİ KURALI SÜRECİ KABULLENMEK

Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç pandemi dönemini en iyi şekilde atlamak için 10 altın tavsiye paylaştı.

Tüm dünyada etkisini gösterdiği için Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi kabul edilen yeni tip koronavirüs toplumda korku, endişe, kaygı gibi olumsuz duyguları tetikledi.Liv Hospital Samsun’dan Uzman Klinik PsikologEnise Öziç içinde bulunulan sürecin anormalliği nedeniyle bu ve benzeri olumsuz duyguların hissedilmesinin normal olduğunu belirtti. Olumsuz duyguların depresyon, uyku ve yeme bozukluları, çarpıntı ruhsal ve bedensel bir takım sorunlara neden olabileceğini hatırlatan Öziç, bu dönemi rahat atlatmak için 10 altın tavsiye paylaştı.

PANDEMİ SÜRECİNDE SİZE İYİ HİSSETTİRECEK 10 ALTIN TAVSİYE
1. Sakin kalmaya çalışılarak süreci kabullenin.
2. Umutlu olun, bu sürecin geçici olduğu unutmayın. Olumlu hayaller kurulmaktan vazgeçmeyin.
3. Yetkili kişilerin virüsten korunmak adına tüm uyarı ve önerileri özenle dikkate alın ve uygulayın.
4. Koronavirüs hakkında sürekli haberleri takip etmekten, konuşmaktan, paylaşım yapmaktan kaçının. Bunun yerine seçtiğiniz güvenilir kaynaklar takibin edin ve bu davranışları belli zaman dilimleriyle sınırlandırın.
5. Yatmaya en az 2 saat kala televizyon, telefon gibi her türlü iletişim cihazlarından uzak durun. Yerine size iyi hissettirecek kitap okumak, müzik dinlemek gibi aktiviteleri tercih edin.
6. Uyku düzeninizi koruyun. Özellikle yatmaya yakın ağır besinler ve içecekler tüketmeyin. Papatya, rezene ya da melisa çayının rahatlatıcı etkisi olduğunu unutmayın. Sıcak bir duşun da uykuya dalmak için iyi geleceği aklınızdan çıkarmayın.
7. Günlük rutinlerinizi olabildiğince sürdürün.
8. Her gün en az yarım saat evde egzersiz yapın.
9. Evinizin diğer üyeleri ile karşılıklı anlayış içinde olmaya özen gösterin. Sevdiğiniz kişilerle koronavirüs konusu dışında da konuşmayı ihmal etmeyin. Güzel anılarınızı zihninizde tutularak, onlar hakkında konuşmayı tercih edin.
10. Ailecek yapılan aktivitelere önem verirken, bireysel aktiviteler de ihmal etmeyin. Size iyi hissettiren uğraşlara muhakkak zaman ayırın.