Ücretsiz izine ayrılanlar ne yapacak?

Ücretsiz izine ayrılanlar ne yapacak?

Korona virüsle mücadele kapsamında birçok işyeri işçiyi ücretsiz izine çıkartıyor. Peki ücretsiz izine çıkanlar ne yapacak devlet desteğinden nasıl yararlanabilecek.

İşveren işçiyi ücretsiz izine çıkardığı zaman işçinin imzaladığı evrak ile İŞKUR'a başvuru yapacak.  Ücretsiz izne çıkan işçinin devlet desteğinden yararlanabilmesi için gerekli olan şartlar, işçinin geriye dönük 400 iş günü prim sigortası olması gerekiyor işçinin son 60 gün içerisinde rapor almamış ve ücretsiz izine çıkmamış olması şart. Bu şartlara sahip olan işçi işverenin İŞKUR'a gönderdiği evraklar ile ücretsiz izin suresinde maddi destek alabilecek.

Ancak bir ayı geçti mi genel sağlık sigortası biter. Bundan sonra çalışan ya kendi primini ödeyerek genel sağlık sigortasını devam ettirir ya da gelir testine girer ve primleri ödeyecek gücü yoksa devlet karşılar.

Bu aşamada panik olmaya da gerek yok. Çünkü bu yılın başında yapılan bir düzenleme ile genel sağlık sigortası prim borcu olanlar 2020 yılı sonuna kadar devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Eğer çalışanla anlaşmadan işveren ücretsiz izin uygulamasına giderse çalışan, iş anlaşmasını tek taraflı bitirebilir. Bu durumda da işveren çalışanın başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm haklarını ödemek zorundadır.

Eğer işveren ödemiyorsa, o zaman çalışan yasal yola başvurup, tüm haklarını hukuki yol üzerinde alabilir.