Samsun'da ceza kesilen firmalar açıklandı

Samsun'da ceza kesilen firmalar açıklandı

Samsun Eczacılar Odası tarafından, ceza kesilen firma ve eczanelerin listesi bildirildi.

Ticaret Bakanlığı tarafındanSamsun'da fahiş fiyat uyguladıkları ,fırsatçılık yaptıkları gerekçesiyle para cezası verilen firma ve eczanelerin yayınladığı liste , Samsun Eczacılar Odası tarafından yayınlandı.

Yapılan yazılı açıklamada;

''02.04.2020 tarihi akşam saatlerinde Ticaret Bakanlığı’nın, fahiş fiyat uyguladıkları fırsatçılık yaptıkları gerekçesiyle para cezası verilen firma ve eczanelerin yayınladığı liste basına intikal etmiştir. Listede bölgemizden iki eczane var olduğu görülmüştür.

 Bunun üzerine adı geçen eczanelere gidilerek cezaya sebep olduğu belirtilen maskelerin alış faturaları, satış fişleri ve geçirilen denetimde tutulan tespit tutanağı incelenmiştir.

 İncelenen belgelerde;

· Alış faturalarında maskelerin çeşitli dönemlerde;

o 2.99 TL’ye (Bir adet 3 katlı), (23.03.2020 ve 24.03.2020 tarihli alış faturası ektedir)

o 3,11 TL’ye (Bir adet 3 katlı), (23.03.2020 tarihli alış faturası ektedir)

o 3,52 TL (Bir adet 3 katlı), (16.03.2020 ve 18.03.2020 tarihli alış faturası ektedir)

o 10 TL’ye (Bir adet 4 katlı), (26.02.2020 tarihli alış faturası ektedir) olduğu,

 Satış Fişlerinden maskelerin satış fiyatının 3 katlı maskeler için 4 TL, 4 katlı maskeler için 12 TL olduğu,

 Denetleme tespit tutanaklarında;

o Denetlemelerin 6502 sayılı kanunun 61,62,63,74,75,77,84 maddeleri, Ticari Reklam ve Haksız Ticaret Uygulama Yönetmeliği kapsamında yapıldığı ve maske satış fiyatlarının denetlendiği,

o Satışların fişleri kesilerek yapıldığı,

o Eczanelerden bir tanesinden alış faturaları talep edildiği ve eczacı tarafından ibraz edildiği, diğer eczanede ise alış faturaları talep edilmediği, tüm alışların faturalı olduğu,

o Tutanaklarda cezai şart kanaati oluşturacak herhangi bir alış ve satış bedeli yazılmamış olduğu,tespit edilmiştir.

 Buna göre reklam, haksız ticaret uygulaması, fahiş fiyat, fırsatçılık oluşmadığı açıkça görülmektedir.

 Bu bilgiler doğrultusunda; Samsun Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ile görüşülmüş, itirazi işlem başlatılmış, konu tüm bilgi ve belgeler ile Ticaret Bakanlığı’na da taşınmış, hukuki işlem başlatılmıştır.

 Yaşadığımız olağanüstü dönemde; maske, dezenfektan ve eldivenlerin tüketiminde oluşan yoğunluktan dolayı hammadde teminine bağlı olarak fiyatları artış göstermektedir. Buna bağlı olarak eczacılar da sattığı fiyata yerine ürün koyamamaktadır. Artan fiyatlardan dolayı eczacıların sorumlu olmadığının bilgisini daha önce siz değerli basın mensupları ile paylaşmıştık; şimdi tekrarlıyor, alış faturalarını ekte bilgilerinize sunuyoruz.

 Zorlu salgın dönemini yaşadığımız şu günlerde ülkemizdeki sağlık sisteminin vazgeçilmez bir parçası olan eczanelere yönelik maske ve dezenfektan satışı ile ilgili haksız kesilen cezalara kesinlikle karşı çıkıyoruz.

 Maske ve dezenfektan ürünlerinin fiyatlarının bu süreçteki artış sebeplerinin eczaneler olmadığını her platformda dile getirdik ve getiriyoruz.

 Böylesi bir salgınla mücadelede özveriyle görevini yerine getiren biz eczacıların yüksek fiyatla maske satışı yaptığını söylemek abesle iştigaldir. Mesleğimizin gereği olduğu için dile getirmekten sakındığımız; 7 gün 24 saat görev başında olmamız, bulaş riskinde en yüksek gurupta olduğumuz halde mevcut düzenden çalışmaya devam etmemiz, insan sağlığını en ön planda tutma anlayışımızın yanında bu tür ithamlar bizleri derinden yaralamıştır.

 Yargı süreçleri tamamlanmadan, haklarında kesinleşmiş yargı kararları bulunmadan insanların adeta afişe edilmesinin kişilik haklarına aykırılık teşkil ettiği unutulmamalıdır.

 Hangi yolla nasıl imal edildiği ve satıldığı belli olmayan maske satış noktalarının denetlenmesi yerine birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin denetlenmesi ise sözün bittiği yerdir. Eczacılarımızı kamuoyunu nezdinde küçük düşüren, gerek medyada, gerekse sosyal medyada mesleğimizin itibarını zedeleyerek haksız itham oluşturan bu uygulamanın karşısındayız ve eczacılarımızın yanındayız'' denildi.