Samsun'da neden maske sıkıntısı var?Samsun Eczacılar Odası Başkanı açıkladı

Samsun'da neden maske sıkıntısı var?Samsun Eczacılar Odası Başkanı açıkladı

Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Karacan, maske ve eldiven sıkıntısına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Karacan, korona virüs dolayısı ile eczanelerde maske ve eldiven sıkıntısı yaşandığını belirtti.

'MERDİVEN ALTI MASKELERE DİKKAT'

 Ferhat Karacan yaptığı açıklamada; Özellikle kolonyada maskede şöyle bir sıkıntı var. Bugün var mı bilmiyorum ama hafta arası yıkılan Konak Sineması'nın orada bir sürü kişi 5 TL'den elden satıyor.Olabilir satabilirler onda sıkıntı yok ama, eczaneler Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı yerler. Öyle her ürüne alıpta tüccar gibi satamıyor. Aldıkları üründe belli şeylerden geçmiş olma şartı var. Öyle bile her ürünü koyamıyorlar. Şimdi depolarda Tabii aynı mantıkla hareket ediyor mecbur ama piyasada merdiven altı maske çok'' dedi.

'ELDİVEN TAKMAYIN'

Karacan; Eldiven takmayı kesinlikle önermiyorlar. Eğer kanla temasınız olmayacaksa da yani bir doktor, bir hemşire ya da bir laboratuvarda bu işlerle uğraşan bir kişi değilseniz eldiven takmayınız. Sık sık elinizi yıkayıp kolonya yada el temizleme dezenfektanlarıyla temizleyin diyorlar.Maskede durum daha tehlikeli, eğer sen maske takarsan korktum diye, o maskenin üstü senin elinin hapsediceğinden daha fazla mikrop barındırıyor ve kazara yüzüne, gözüne bulaştırdıysan da bulaştırma riskin çok çok daha fazla oluyor. Çünkü kanla uğraşmıyorsunuz ve bir şeyiniz yok. Para alış verişverişlerinizden sonra gidin ve elinizi yıkayın'' şeklinde konuştu.

'BAŞKA HASTALARIN HAKKINA GİRMEYİN'

Yüksek oranda akciğer hastalığı olan hastalarda kullanılan maskelerin gereksiz yere insanlar tarafından kullanıldığını belirten  Ferhat Karacan; ''Adam markete gelmiş ameliyathanede ya da yoğun bakımda yatan hastanın kullanması gereken maskeyi ağzında taşıyor. Zaten bundan 50 bin tane üretiliyorsa yılda, ben de bunu alarak markete giderek o yoğun bakımdaki hastanın onun takmasına engel olmuş oluyorum.İnan devlet bulamıyor vatandaşların talan etmesinden dolayı. Allah akıl vermiş ,düşüneceğiz ne yapabiliriz diye ama bunları da göz ardı etmememiz gerekir. Sokağa çıkmak zorundaysan dikkan edeceksin, mümkün olduğunca cebinde dezenfektan yada kolonya bulundurup sık sık dezenfekte edeceksin.Dışarıdan alınan ve sürekli kullanabilir olan maske ve örtü tarzı şeylerin temizliğine dikkat edip, sürekli olarak yıkayarak da kullanabirsiniz'' açıklamasında bulundu.

'KAFANIZA GÖRE İLAÇ KULLANMAYIN'

Karacan; ''Bir de bu sıkıntıyı ilaçta yaşıyoruz. İşte sosyal medyanın getirdiği etkiyle, yok şu ilaç iyi geliyormuş diye eczanelere saldırmalar, sen bana bu ilacı yaz evde bulunsun demeler, hastalığın bulaşma hızından çok yanlış bilgi yayılma hızı var. Kafanıza göre ilaç kullanmak çok çok zararlı. Şuan ecza depolarında da ürün yok. Onlardan da Bakanlık istiyor sonuçta özel bir durum'' dedi. 

HABER:KÜBRA ÖKSÜZ