SASKİ'nin açıklamaların aksine Samsun'daki suların analizleri kafa karıştırdı

SASKİ'nin açıklamaların aksine Samsun'daki suların analizleri kafa karıştırdı

Samsun Çevre Platformu - SAMÇEP ve Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarafından Samsun şebeke suyunda analiz yapıldı. Sonuçlar ise korkuttu.

Geçtiğimiz hafta Samsun'da sulardan gelen koku tüm vatandaşları rahatsız ederkenSASKİ sularda sağlık problemi doğuracak herhangi bir unsurun olmadığını söylemişti. Hatta SASKİ sulardaki kokuyu doğal sebeplere ve iklimsel gelişmelere bağlamıştı.

SASKİ'nin bu açıklamalarına güvenmeyenSamsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ise kendi analizlerini yaptı.Samsun’un dört farklı mahallesinden 27.02.2020 tarihindemusluk suyu numuneleri alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarında analiz ettirildi. Elde edilen analiz sonuçları Samsun Kimya Mühendisleri Odasının yanı sıra Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala tarafından da değerlendirildi. 

AlınanSamsun içme suyu örneklerinde ülkemizde kabul edilen sınır değerin (200 μg/litre) yaklaşık iki kat üzerinde alüminyum saptanmış ve ayrıca suyun fiziksel olarak bulanık olduğu tespit edildi. 

Samsunluların önemli bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya olduğunu kaydedenSAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ;" Bir an önce şebekeye İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine uygun su verilmesinin sağlanması gerektiğini bundan