Haftanın Kitabı Türklerin Büyükleri / Cansu Canan Özgen

Haftanın Kitabı Türklerin Büyükleri / Cansu Canan Özgen

Haftanın kitabında sizlere Cansu Canan Özgen'in tarihçi akademisyenlerle yaptığı röportajların olduğu kitabı Türklerin Büyükleri'ni sunuyoruz.

Türklerin Büyükleri,Cansu Canan Özgen imzasıyla yayımlanan birkitap. İçinde Gök Türkler'den, Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar uzanan süreçte, Türk tarihinde iz bırakmış 8 farklı isimle ilgili röportajlar var. Bu röportajlar, konusunda uzman tarihçi akademisyenle ile yapılmış. Konu seçimi gayet iyi, muhataplar da işinin ehli, hakiki tarihçiler olunca ortaya çok iyi bir kitap çıkmış.

İşin aslı, Özgen’in bu konuda, bu kadar iyi bir iş çıkarabileceğini düşünmeyenlerdenim. Bu nedenle kitabın, ondan ziyade konukları ve arka plandaki editör ekibi tarafından bu kadar iyi hale getirildiği kanısındayım. Çünkü soru seçimleri makul, nitelikli ve dahası her hoca ile röportaj yapılmadan evvel, konu ile ilgili hocaların kitapları da dahil epeyce bir okuma ve araştırma yapılmış. Özgen’in bir önceki kitabı Türklerin Serüveni’nde televizyon programlarındaki röportajlarının çözümlemeleri yapılıp, bazı ilavelerle desteklenmişti. O da fena bir kitap değildi. Ancak bu öyle değil; arka planda, iyi bir ekip tarafından ciddi emek harcanmış diye tahmin ediyorum.

Kitaba dönersek;

Hemen hepsi Kronik Kitap’tan kitapları çıkan akademisyenler, Ahmet Taşağıl ile Bilge Kağan, Erkan Göksu ile Nizamülmülk, Cihan Piyadeoğlu ile Alp Arslan, Mustafa Alican ile Timur, Emrah Safa Gürkan ile Barbaros, Feridun Emecen ile Kanuni, Necmettin Alkan ile II. Abdülhamid ve İlber Ortaylı ile Atatürk röportajları yapılmış. Sunuşta da ifade edildiği gibi, derin Türk tarihindeki tek büyükler bu isimler değil elbette ama hepsi hükümdar bile olmayan 8 önemli şahsiyeti yakından tanımamız sağlanıyor. Bir bölümünü bildiğim, bir bölümünü hiç duymadığım çok sayıda bilgi ihtiva ediyor.
Tekrar ediyorum; yazarın popülerlik dolu ismine takılmadan alıp, okumanızı tavsiye edebileceğim bir eser. Eğer ki, tarihe ilgi duyuyorsanız, seveceğiniz, benim gibi epeyce alıntı yapabileceğiniz bir kitap olduğunu düşünüyorum.