2020'de mutlu olmak için 10 öneri!

2020'de mutlu olmak için 10 öneri!

Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç daha iyi ve daha mutlu bir yıl için neler yapılabileceğini anlattı.

Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç 2020 için mutluluk tüyoları verdi. 

İşteLiv Hospital Samsun’dan Uzman Klinik Psikolog EniseÖziç’in 2020 önerileri:

  1. Daha çok ‘anda kalmayı’ öğrenmeliyiz. Anda kalmak, o an neler gördüğümüze neler duyduğumuza neler hissettiğimize odaklanarak bunların bizlere nasıl hissettirdiği ve bedenimizde nasıl bir his meydana getirdiğine odaklanmaktır. Bulunduğumuz anın tadını çıkarmaya çalışmalı, böyle anlarda geçmiş ya da gelecekte olmamalıyız.
  2. Sessizliği daha çok yaşamaya izin vermeliyiz. Günün 10 dakikasını telefon, televizyon, gibi uyaranlardan uzaklaşarak sessiz bir biçimde zihnimizi dinlendirerek geçirmeliyiz.
  3. Günlük hayatın koşturmalarından dolayı vakit ayırmakta zorlandığımız sevdiklerimize daha çok zaman ayırmaya özen göstermeliyiz. Onlarla geçireceğimiz zaman oksitosin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasına yardımcı olacaktır.
  4. Hayatımıza hareket katmalıyız. Yapılan çalışmalar düzenli ve tempolu yürüyüşün antidepresan etki yarattığını bulgulamıştır.
  5. Her türlü uyarıya rağmen bize zarar veren kişileri ya hayatımızdan çıkarmalıyız ya da aramıza sınır koymalıyız.
  6. Kendimize kısa ve uzun vadeli amaçlar belirlemeliyiz. Amaçsız bir yaşam depresyon riskini arttırabilir.
  7. Sahip olduklarımıza şükür duygumuzu eşlik ettirmeliyiz. Var olana odaklanmak olmayana odaklanmaktan daha onarıcı ve motive edicidir.
  8. Telefon ve tablet gibi araçlarla aramıza olması gerektiği kadar mesafe koyup, yerine kitap müzik, arkadaş buluşmaları gibi hobiler koyarak kendimize hayatı sanal değil gerçek manada tatmaya izin vermeliyiz.
  9. Gülümsemeyi hayatımızın bir parçası yapmalıyız. Selam vermek gülümsemek onarıcı davranış biçimlerindendir.
  10. Ve tabi ki analiz; geçmiş yıla bir dönüp analiz yapmalıyız; nasıl bir yıl geçirdim, neler bana yardımcı oldu, beni neler engelledi, daha iyi bir yaşam için nelere dikkat etmeliyim gibi sorularla geçen yıldan almamız gereken öğretileri almalıyız.