'Kış Günü Karadeniz Yanıyor! Sorumlular Politikacılardır'

'Kış Günü Karadeniz Yanıyor! Sorumlular Politikacılardır'

Kış günü Karadeniz Bölgesi yanıyor! Trabzon, Ordu, Giresun, Artvin'de 69 alan birden alevler altında. Samsun'da da bir haftada 13 orman yangını meydana geldi.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) SözcüsüMehmet Özdağ Karadeniz'de meydana gelen orman yangınlarına yönelik açıklamada bulundu.

Mehmet Özdağ açıklamasında; ''Türkiye gerçeğinde yangından sonra bu bölgelerin imara açılması sonucu otel, villa inşaatlarının yükseldiğini gördük. Bu nedenle her yangın olayında kuşkularımız yeniden artıyor.

69 ayrı nokta aynı anda yanıyor, tasadüf mü?

Karadeniz BölgesindeArtvin, Rize, Trabzon, Giresunve Ordu dağları alev içinde kaldı. 69 ayrı yangından söz ediliyor. Bir değil, üç değil. Bu kadar yangının aynı anda olması tesadüf mü diyeceğiz?

Bu konuda “lodos”, “kuraklık”, “sıcak” gerekçesi yanında üreticilerin bahçelerindeki otları ve küçük dalları yapmalarını mı gerekçe yapacağız?

Karadeniz yangınlarının sorumluları doğrudan politkacılardır!
Yangınların çıkmasında değilse bile yayılmasında iklim değişikliği nedeniyle kış kuraklığının etken olduğu da bir gerçektir. Karadeniz Bölgesinde bu aylarda yağışın olmaması iklim değişikliğinin de bir göstergesidir.

İklim değişikliğinin baş sorumlusu; dökülen her beton, her asfalt, kesilen her ağaç, yakılan her kömür, petrol ve gaz ile doğrudan politikacılardır.

Orman alanlarında madencilik faaliyetlerinin, taş ocağı işletmeciliğinin kolaylaştırılması hatta desteklenmesi, yer yer imara açılması nedeniyle Karadeniz Bölgesiher gün köstebek yuvası gibi oyuluyor, bitki örtüsü ortadan kaldırılıyor.

Karadeniz Bölgesinin ekolojik yapısını değiştiren HES, taş ocakları ve özellikle de maden işletmelerinin artırılması iklim değişikliğini hızlandırmaktadır.

Orman alanlarında madenc ve taş ocağı işletmeciliği derhal yasaklansın! Yetkililerin “tahmini” açıklama hakkı yoktur. Yetkililerden araştırmalara dayanan bir açıklama bekliyoruz. Yeni yangınların olmaması için acil önlemelerin artırılmasını istiyoruz.

Yanan ormanların soğutma çalışması sonrası yenilenme çalışmalarının başlatılmasının, imara açılıp açılmayacağının takipçisi olacağız. Orman alanlarında madencilik ve taş ocağı işletme faaliyetleri derhal yasaklansın.Ormanlar denetimsiz girişlere kapatılsın''