Geleceğin meslekleri Samsun'da açıklandı!

Geleceğin meslekleri Samsun'da açıklandı!

Samsun'da yapılan konferansta Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak gelecekte devam edecek ve yok olacak meslekleri açıkladı.

Samsun'da Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafındanGelecekte İş Konferansı düzenlendi.

Konferans Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılı için belirlenen Mesleki Eğitim teması hakkında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yapılan ve gelecek yıllarda yapılacak çalışmaların duyurulması görüş ve önerilerin alınması amacıyla yapıldı.

OKA Genel SekreteriMevlüt Özen, 'Biz bugün bütün bu çalışmaların aslında kapanışını yapmayı arzu ediyorduk. 2019 yılında meslek eğitimle ilgili neler yaptık bunları paylaşmak ve gelecek yıllarda yapacaklarımızın bir başlangıcı olsun diye bu toplantıya gayret ettik' dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Bugün burada ajansımızın 'Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi' Mali Destek Programı kapsamında desteklenen 25 adet projeyi görme fırsatı bulacağız. Bu projelerin 9'unun Samsun'da olması sevindiricidir. Toplamda sağlanacak 6 milyon TL hibenin 2 milyon TL'sini ilimiz projeleri kullanacaktır' şeklinde konuştu.

Daha sonra Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak 'Mesleki ve Teknik Eğitim Yol Haritası ve İş Gücü İhtiyaç Analizi' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda Geleceğin Meslekleri Araştırması'nın sonuçları dikkat çekti.

Prof. Dr. Selahattin Kaynak yaptığı sunumda, 'Yeni dünyada ayakta kalacak bazı meslekler var. Teknoloji değişse de, bilgi toplumu olsa da, bilgi toplumu sonrası yeni bir toplumsal yapı bizi beklese de bir kısım meslekler asla bitmeyecektir. Özellikle insan unsuru olmaksızın mal ve hizmetin üretildiği bir dünya mümkün olmadığına göre insan unsuru gereken bütün sektörler ayakta kalacak meslekler bunlardır. Bir kısım daha önce olmayan meslekler de ortaya çıkacaktır. Hatta çalışmaların çoğunda bugün doğan çocukların yüzde 70'inin mesleği henüz icat edilmedi deniliyor. Yine bir başka çalışmada her 30 yılda bir var olan mesleklerin yüzde 60'ı unutulmaya yüz tutuyor artık piyasada karşılığı olmuyor diye geçiyor' sözlerini kullandı.

Mesleklerin geleceğine de değinen Kaynak, 'Ayakta kalacak meslekler özellikle insan unsuru yönetim, planlama, organizasyon, eğitim öğretim faaliyetlerinin olduğu sektörler bu meslekler ayakta kalacak. Akademisyenlik, öğretim üyeliği, öğretmenlik, idari planlama, organizasyon bunların makineleşmesi mümkün olmadığına göre bunlar ayakta kalacak. Niteliksiz iş gücünün ikamesidir teknoloji. Eğer sahip olduğunuz niteliğiniz yoksa teknoloji sizin yerinizi alacaktır. Eğer niteliğiniz varsa siz olmaksızın üretimde o teknolojiyi kullanmak mümkün değildir' şeklinde konuştu.

Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak'ın sunumun yaptığı Geleceğin Meslekleri Araştırması'nda, Ayakta kalacak meslekler arasında şirket yöneticiliği, satış temsilciliği, insan kaynakları uzmanlığı, elektroteknoloji mühendisliği, enerji ve petrol mühendisliği, petrol ve doğal gaz arıtma tesisi operatörlüğü, finans ve yatırım danışmanlığı gibi meslekler gösterildi.

Geleceğin meslekleri

Yeni oluşacak meslekler arasında, büyük veri uzmanlığı, robotik uzmanlığı ve mühendisliği, yeni teknoloji uzmanlığı, dijital dönüşüm uzmanlığı, yapay zeka ve makine ile öğrenme uzmanlığı, süreç otomasyon uzmanlığı yer aldı.

İhtiyaç duyulmayacak meslekler arasında ise, muhasebe, kütüphane ve bordro memurları, tamirciler, banka memurları ve ilgili çalışanlar, avukatlar, istatistik, finans ve sigortacılar, montaj ve fabrika işçilerine yer verildi.