Karadeniz adayı Samsun'dan

Karadeniz adayı Samsun'dan

Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın ilk seçimlerine, KATİD başkanı Murat Toktaş adaylığını açıkladı ve konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Bu yıl temmuz ayında yasalaşan Türkiye Turizmine büyük katkı sağlaması beklenen Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın ilk seçimleri Türkiye genelinde , bütün bölgelerde 29 Aralık Pazar günü yapılacak. Karadeniz bölgesinde ise oy verme işlemleriTrabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde gerçekleşecek.

 'KANUNLA KURULMUŞ BİR YAPI'

Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'na adaylığı açıklayan,KATİD Başkanı veTÜROFED yönetim kurulu üyesiMurat Toktaş; '' KATİD ( Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği) 18 ili kapsıyor. KATİD bir şahıs ya da il derneği değil . Başkanı benim ama 18 ildeki turizmcilerin , üye olanların seçimiyle geldik buraya ve Samsundaysak da ben yani başkan Samsun'da olduğu için. Sonuçta seçimle seçiliyor. O yüzden özellikle altınız çiziyoruz, şahış ve il derneği değil. Bu tamamenTürkiye Otelciler Fedarasyonu Karadeniz Bölge derneği. Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda Bakanlıkla da ortak çalışıyoruz. Buda onun altında Turizm Tanıtma Ajansı'nın seçimleri önemli bir yapı olacağa benziyor. Bizde Karadeniz Bölgesi'nin adayı olduk, amacımız kim aday olursa olsun , mümkün olduğu kadar bölgemizi en iyi şekilde temsil edebilecek birinin mücadelesindeyiz. Kanunla kurulmuş bir yapının adaylığı bu. Turizm ajansıyla ilgili bir yönetim kurulu oluşturulacak. İlk yönetim kurulu olacak. Her bölgeden birer tane temsilci seçim yoluyla Ankara'da bölgenin tanıtım faaliyetleriyle ilgili çalışmalarda bulunacak.Karadeniz Bölgesi'nde de bir tane aday temsil edecek ve bendeKATİD'deki arkadaşlarımızı ve diğer otelcilerimizin desteğini alarak adaylığımı açıkladım'' açıklamasında bulundu.

SEÇİLEN 18 İLİ TEMSİL EDECEK

Murat Toktaş;'' Bu ayın 29'unda sandık Trabzon'da kurulacak. 18 tane il burada oy kullanacak. Tabi mesafeden dolayı oy sayısında azalma olabilir ama çevre illerin de ciddi bir şekilde rağbet göstereceği gözüküyor. Bu ajansta amaç, Turizm tanıtımıyla ilgili çalışmaların devlet bütçesinden değil, Turizmde faaliyet gösteren sektörlerin oluşturduğu bütçeden tanıtım faaliyetlerinin yapılması. Başkanımız Turizm bakanımız. Toplam kamudan 5 kişi özelden de seçimle gelecek toplam 10 kişi var. 9 tanesi otelci, 1 tanesi acentacı. Tabi bu arka arkaya vergiler gelince kavramlar da karıştı. O yüzden bunları da açıklamak istedim. Devamında da ayın 1 veya 2 'si itibari ile seçilenler 3 yıl boyunca görev yapacak burada. Bizde Karadeniz bölgesinde 18 ili temsil edeceğimizi düşünerek adaylığımızı açıkladık. Bu kapsamda biz tahminen fonda 1- 2 yıl sonra yaklaşık 150 200 milyon dolara yakın bir paranın toplanacağını öngürüyoruz. Yaklaşık 15 20 milyon doların da bölgeden katkı olarak sağlanacağını tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖR VE DEVLET ORTAK HAREKET EDİYOR

Toktaş açıklamasında; Her bölgenin katkı oranları bir kaç ay sonra daha da netleşmiş olacak. Bunlar şuan ki öngörülerimiz. Bizde istiyoruz ki 18 ilin tanıtımı ile ilgili , ve Karadeniz bölgesinin destinasyon çalışmaları ile ilgili bu bütçeden ihtiyacımız olduğu oranlarda bir katkı sağlayarak turizmin gelişmesine, hareketlenmesine, destek olmak amacımız. Seçildiğimiz taktirde çalışmalarda da rahat edeceğimizi düşünüyoruz. Çünkü aday olan bazı bölgelerde tek aday var. Çok fazla rekabet yok. En azından bizde Karadeniz bölgesininSamsun, Trabzon'un ,Ordu, Giresun, Zonguldak'ın bir taleplerini kendi içimizdeki mecliste sunduğumuz zaman, ordan da çok rahatlıkla destek alabilecek durumdayız. Oda bizim büyük bir avantajımız olduğunu düşünüyorum. Çalışmalarımıza başladık dün Trabzon'da bir çalışma yaptık. Diğer illerimizi de vakit bulduğumuz oranda dolaşacağız. Seçilme durumunda da illerimizle zaten sık sık bir araya gelip tanıtım faaliyetleri ile ilgili neler yapabiliriz. O konuda çok daha bir araya geleceğiz . Bu ajansı önemsiyoruz, çünkü tanıtım anlamında olması gereken bir yapıydı. Bir çok ülkede de buna benzer yapılar var. Özel sektör ve devlet ortak hareket ederek, tanıtım faaliyetlerini profesyonelce, ve sürdürülebilir bir pazarlama üzerinden yapıyorlar. Bizde bunu doğru kurgulayabilirsek , sektöre de bölgemize de katkı sağlayacağına inanıyoruz. Rize'den bir arkadaşımız aday olduğunu söyledi bize, şuan da gözüken 2 tane adayız.Artvin'den başlıyor Zonguldak'a kadar bütün sahil illeri olduğu gibi Kardeniz coğrafyasındaki Çorum, Tokat, Amasya da buna dahil'' dedi.

Haber: Kübra ÖKSÜZ