Çocukların sırt çantası kullanmasında büyük tehlike!

Çocukların sırt çantası kullanmasında büyük tehlike!

Çocukların okul döneminde kullandıkları ağır sırt çantaları omurga sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.

Liv Hospital Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Uzm. Dr. Eren Yıldırım konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

SOLUNUM SORUNUNA BİLE YOL AÇABİLİR

Dr. Yıldırım, “Bedensel gelişim için önemli bir dönem olan okul çağında kullanılan sırt çantasının seçimi büyük önem taşımaktadır. Ağır ve özensiz sırt çantası bel, boyun ve omuz ağrıları, duruş bozuklukları, skolyoz (omurga eğriliği), sinir sıkışmaları ve hasarları, solunum problemleri gibi birçok probleme neden olmaktadır. Çocuklarımızın okul çantasını ilk kullanmaya başladığı dönemleri belli bir çanta taşıma alışkanlığı gelişene kadar kontrol etmeliyiz. Çantayı rahatlıkla taşıyabilmesine, omurgasında ağrı olup olmamasına, çantanın yerleşimine, omuz ve bel kemerlerinin omuzu ve beli tam olarak sarıp sarmadığına, rahat taşıyıp taşıyamadığına dikkat etmeliyiz” dedi.

ÇANTANIN BEL KEMERİ DE KULLANILMALI

Çocukların kullanması gereken sırt çantası özelliklerine değinen Uzm. Dr. Eren Yıldırım şu uyarılarda bulundu: “Sırt çantaları her iki omuzdan asılarak, düz olarak taşınmalı ve bel kemeri gibi ağırlığı merkeze yaklaştırıcı ekipmanlar kullanılmalıdır. Çantanın omuz ve sırt ile temas ettiği yüzeyde ped veya viskoelastik doku olmalıdır. Sırt çantasının toplam ağrılığı, vücut ağırlığının yüzde 15'ini geçmemelidir. Sırt çantasının alt sınırı, leğen kemiklerinin 5 cm üst kısım hizasını geçmemelidir.”

20 DAKİKADAN FAZLA TAŞINMAMALI

Uzm. Dr. Eren Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Sırt çantaları kesinlikle uzun süreli taşınmamalıdır. Bu süre mecbur kalınmadıkça 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süreli yada ağır çanta kullanımının gerektiği durumlarda tekerlekli çantalar tercih edilmelidir. Çocuğunuz sırt çantası sırtında iken öne eğilmekten kaçınmalı, yerden bir şey almak istediğinde direkt gövdesini öne eğmeden, dizlerini kırarak ve çömelerek almalıdır.”