Santral için ret kararı ne anlama geliyor? Mehmet Özdağ açıkladı

Santral için ret kararı ne anlama geliyor? Mehmet Özdağ açıkladı

SAMÇEP Basın Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun'da yapılacak santral için yargıdan gelen yeni ret kararını değerlendirdi.

SAMÇEP Basın Sözcüsü Mehmet Özdağ,Samsunsonhaber'e özel açıklamalarda bulundu.

Samsun 'da kurulacak olan santralin yakınlarında tarım arazisi bulunan vatandaşlar avukatlarına vekalet vererek santrali yargıya taşımışlardı.

 Biyokütle enerji santrali projesi için "ÇED gerekli değildir!" kararının iptali için dava başlamıştı.

Daha önce bir kez ret kararı çıkan santral için yeni ret kararı geldi.

ÇEVRECİLERİN LEHİNE BİR KARAR

Kararı değerlendiren SAMÇEP Basın Sözcüsü Mehmet Özdağ; ''
Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali'nin iki ana parseli var. Bunlardan bir tanesi 48 dönümlük ham madde açık depolama sahası. Bir tanesi de 33 dönümlük Biyokütle Enerji Santrali'nin kurulacağı alan.
Geçtiğimiz haftalar içerisinde Samsun 3.İdare Mahkemesi, bu 48 dönümlük hammadde alanında, toprak koruma kurulunun verdiği tarım dışı amaçla kullanılabilir, kararının yürütmesini durdurdu. Çevrecilerin lehine olan bir şeydi bu. Oltan Köleoğlu firması, yani yapımcı firmaSamsun 3.İdare Mahkemesi'ne itiraz etmiş'' Samsun 2.İdare Mahkemesi,Oltan Köleoğlu firmasının, 3.İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı talebini reddetti. Bu da iyi bir şey.Bu gelişmeler olumlu ve bizi sevindiren gelişmeler.Ama esas olarak bizim için önemli olan, Biyokütle Enerji Santrali'nin kurulu olduğu 33 dönümlük alanla ilgili'' açıklamasında bulundu.

HİÇ BİR FAALİYET YÜRÜTÜLMEMELİ

Mehmet Özdağ; Burada ret kararı neden çabuk çıktı. Çünkü Bilirkişi istenmedi. Mahkeme o alan üzerinde kalıcı hasar olma ihtimaline karşı insiyatif kullandı. Doğru bir kararla yürütmeyi hemen durdurdu. Ama buBiyokütle Enerji Santrali'nin kurulacağı alan daha önce köy yerleşik alanı ilan edildiği için, Bilirkişilerin raporundan sonra kararın açıklanmasını bekliyoruz. Bu karar tamamen ham madde depolama sahsıyla ilgili yani orada bir faaliyetin yürütülmemesi lazım.'' dedi.

İNŞAATIN KESİNLİKLE DURMASI LAZIM

Özdağ; ''Biyokütle Enerji Santrali'nin olacağı alan için de Mimarlar Odasının bir davası var. Dolayısı ile yapı denetim firmasının inşaatı durdurun talebi üzerine orada inşaatın durması lazım. Santral sahasında yapım işlerini takip eden yapı denetim firması var.Yapımcı firmaya inşaatı durdurun diye başvuruda bulunuyor.Çünkü, orada usule aykırı bir işlemi takip etmiş olsa, yapı denetim firmasının ruhsatının iptaline gider o iş. Denetim firması kendisini sağlama almak için usulüne uygun davranmış ve yazmış. Bu durumda inşaatın kesinlikle durması lazım. Yöre halkının, bizim, ovasını korumaya çalışan herkesin yargıya yardımcı olması lazım. Doğru yol gösterip bunu istemedğimizi göstermemiz lazım ki yargı daha rahat karar versin.'' dedi.

Haber:Kübra ÖKSÜZ