Samsun'dan Gostivar'a Tarih Köprüsü

Samsun'dan Gostivar'a Tarih Köprüsü

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Balkan Tarih Kongresinin On Üçüncüsü Kuzey Makedonya'da yapıldı

Balkanlar konusunda Türkiye'nin öncü sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak gösterilenSamsun Mübadele Derneği, geleneksel olarak her sene düzenlediği Uluslararası Balkan Tarih Kongresinin on üçüncüsünü Kuzey Makedonya'nın Gostivar kentinde gerçekleştirdi.

Vizyon Üniversitesi iş birliğinde yapılan kongreye beş ülkeden otuz bilim insanı katılarak bildirilerini sundu.

Açılış töreninde bir konuşma yapan dernek başkanıOlcay Yanık, "Kasım ayı başındaSamsun'da kırk akademisyenin katılımıyla yapılan kongrenin ikinci ayağını Gostivar'da yapıyoruz. Artık iyice kurumsallaşan Balkan Tarih Kongreleri, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Balkan ülkelerinin ortak tarihlerine ışık tutuyor. Geçmişte yaşanan acı ve tatlı olayları bilim süzgecinden geçirip barış ve refah içinde ortak bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Kongrenin açılışında konuşan Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim, "Balkanlarda yaşayan Türkler olarak bizler, anavatan Türkiye'nin güçlü sivil toplum örgütlerinden birisi olan Samsun Mübadele Derneği'nin yaptığı çalışmalardan çok istifade ediyoruz." biçiminde konuşurken Kuzey Makedonya hükümetinde devlet bakanı olarak görev yapan Elvin Hasan ise, "Türkiye, kurulduğu günden beri Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin büyüyüp gelişmesi için çok büyük destek sağladı ve bu desteği sağlamaya devam ediyor. Ülkedeki Türk ve Müslüman toplumlar, başta Türkler olmak üzere bu desteğin sürmesi için köprü görevi üstlenmekten mutluyuz." ifadesini kullandı.

Kongrenin ev sahibi Vizyon Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Balkanlarda Türk varlığının sürmesi için Türkçe'nin yaşatılması gerektiğinin altını çizdi. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Oktay ise Balkanlarda stratejik araştırmalar merkezlerinin güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılması ihtiyacını dile getirdi.

Kongre bilim kurulu başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, konuşmasında "Samsun Mübadele Derneği, sıradan bir Balkan derneği olmanın çok ötesinde, Türkiye'nin Balkanlar ile olan ilişkilerinde önemli katkı sağlayan bir STK haline geldi. Bugün yapılan kongre, Türkiye'de Balkanlar ve tarih alanında on üçüncüsü tertiplenen, artık kurumsallaşmış ve markalaşmış bir değerdir. Emeği geçenlere, akademisyenlere ve katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum." dedi.

  1. Balkan Tarih kongresinin Samsun ve Gostivar etaplarında sunulan yetmiş bildiri, akademik kriterlere uygun olarak kitaplaştırılacak.