Samsun'da yaya önceliği için eğitim şart

Samsun'da yaya önceliği için eğitim şart

Samsunsonhaber köşe yazarı Akın Üner'in yazdığı 'ÖNCELİK YAYANIN' HİKAYESİ' konusuna Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dursun Kavuran da destek verdi.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şubesi BaşkanıDursun Kavuran; ''2019 yılında Öncelik hayatın öncelik yayanın programı başlatıldı. Çok güzel bir şey oldu aslında ama önce eğitim gerekiyor '' dedi.

Dursun Kavuran; 'Vatandaşlarımıza öğretmek gerekiyor. Son olarak bu kanun çıktıktan sonra yayalar yola dalmaya başladı. Araçların mekanik bir şey olduğunu, durup duramayacağını hiç gözetmeden yola girmek kazalara da sebebiyet vermekte. Yaya geçitleri de bilhassa çok sık aralıklarla Samsun'da. Örnek verirsek, 100. Yıl Bulvarı üzerinde 300 metre gibi bir mesafede 4- 5 tane yaya geçidi olan yer var’’ şeklinde konuştu.

Dursun Kavuran; "Bir de yayaların her yerde geçiş izni yoktur. Buna dikkat etmeleri gerekir. Yaya geçitlerinden geçmeleri gerekiyor. Mesela vatandaşlar kendi kafalarına göre bulvar yollarında demir bariyerleri kesmişler yol açmışlar. Orada yaya izni de yok, çizgiler de yok. Oradan kendi kendilerine geçiyorlar. Şunu da vatandaşların bilmesi gerekiyor. 90 km hızla giden bir araç normal şartlarda 72 metre de ancak durabilir. Frenin durmasını sağladığınız anda, ayağını gazdan çekip frene basana kadar 17 metre gidiyorsunuz. Bu araştırmalarla kanıtlanmış. 90 km hızla giden ne olursa olsun, zaten fizik kurallarına aykırıdır aniden durması. Hem sürücülerimizin hem de yayalarımızın dikkat etmesi gereken bir şeydir. Şunu da ilave edelim okul ve yaya geçitlerinde sürücülerin mutlaka hızlarını azaltıp, yayanın geçip geçmeyeceğini gözüne kestirmesi ve yaya varsa ona göre durmaları gerekir. Yol yayanın diye elinde telefon umursamaz bir vaziyette yavaş yavaş böyle aheste aheste geçmemeliler.Bunlar ha deyince düzelecek işler değil hemn şoför hem de yayaların bu konuda bilinçlenmesi için eğitim şart '' dedi.

Haber: Kübra ÖKSÜZ