Yaya önceliği için fiziki düzenleme şart

Yaya önceliği için fiziki düzenleme şart

Samsunsonhaber köşe yazarı Akın Üner'in yazdığı 'ÖNCELİK YAYANIN' HİKAYESİ' konusuna Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu da destek vererek 'Kural koymakla sorunlar çözülmüyor yerel yönetimler fiziki koşulları doğru biçimde sağlamalı' dedi.

Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, yayalaştırılmış çağdaş kentlerin herkesin isteği olduğunu ancakSamsun’da özellikle bulvar yollarında yerel yönetimlerin fiziki alt yapı sorunlarını çözmeden bunların başarılamayacağını söyledi.


Memişoğlu; “ Yayaların kent içerisinde rahat hareket etmesini sağlayan düzenlemelerin yapılması kentleşme de çok arzu ettiğimiz bir şey. Yayalaştırılmış kentler diyoruz biz buna. Yayalaştırılmış kentler çağdaş kentlerdir. Yaya geçitlerinin sıklığı da aslında olumlu bir durum. Ancak Samsun’da kent içi yollarının konumu biraz bizi zora sokuyor. Yayaların önceliği konusunda yapılan kural ve denetim çalışmaları çok güzel. Ama tek başına yetersiz ve anlamsız. Çünkü bu işin alt yapısına dair fiziki bir düzenleme yapılmadı kentte. Bu yeni duruma adapte olmak için düzenlemelerin de yapılması lazım. Maalesef sürücüler ve yayalardan önce yerel yönetim bu yeni duruma karşı bir pozisyon alamamış durumda. Mesela en çok sorunun yaşandığı Atatürk Bulvarı üzerindekiyaya geçitleri. Burada araçlar diğer cadde ve arterlere göre daha yoğun ve hızlı. Üç şerit bir yoldan bahsediyoruz. Bu yol üzerinde Kılıçdede Raylı Durağı’nın önünde bir yaya geçidi var. Burada yaya geçidine giren bir yaya ezilme tehlikesi ile yüzleşmek zorunda. Yada o yayaya yol veren sürücü arkadan gelen aracın çarpma riskini göze almak durumunda. Çok sıklıkla da bunlar yaşanıyor. İşte bu gibi noktalarda fiziki düzenleme şart” dedi.

DÜZENLEME EKSİĞİ VAR

Yaya öncelikli trafik düzenlemelerinin insanlardan önce kentin fiziki yapısının adapte edilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Memişoğlu; “Acilen yerel yönetimlerin bu konuyu ele alması lazım.Yaya önceliği sağlamak isterken kazalara sebebiyet verilmemesi veya trafiğin akışını da sıkıntıya sokacak bir durumun oluşturulmaması gerekiyor. Bu oluyorsa ki Samsun’da yaşanan budur. Burada düzenleme eksikliği var demektir. ‘Kuralı koyduk hadi bakalım sürücüler ve yayalar hadi sizde uyun’ Tamam da bunu kolaylaştıracak düzenlemeleri yerel yönetimler yaptı mı? Ülkemizdeki ve bunun yansıması olarak da şehrimizin en büyük sorunlardan biri de trafik sıkışıklığı. Uygulamaya çalıştığınız kurallar trafiği sıkıştıracaksa ne anlamı kalıyor ki? Tabii yayaların öncelikli olduğu kentler gerçekten yaşanılabilir kentler. Ama bir yandan da araçlarımızın olduğu gerçeğini unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Haber: Kübra ÖKSÜZ